FilmCentrum

Registreren

When Marnie Was There

When Marnie Was There
Waardering: 4.5 / 5
7 stemmen

Alternatief: Omoide no Marnie
Jaar: 2014
Regie:
Hiromasa Yonebayashi
Cast:
Sara Takatsuki
Kasumi Arimura
Nanako Matsushima
Genre: Animatie / drama
Lengte: 103 minuten
Première: 23 april 2015
IMDb: 7.8 (16.742 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Angst
Op jonge leeftijd verliest de introverte Anna haar ouders en wordt ze geadopteerd. Wanneer haar astma verslechtert stuurt Anna's adoptiemoeder haar naar de Oiwa's, een gezin dat in een klein dorpje dicht bij de zee woont. Voor Anna betekent dit het begin van een zomer vol avontuur, die begint bij haar ontdekking van een huisje in een moeras.

Trailer

Reacties (5)

Hagar
zondag 26 april 2015 om 21:46
Waardering: 5 / 5

Het gebeurt niet vaak dat ik een film 5 sterren geef. Eigenlijk ongeveer net zo vaak als ik een film kijk in het Kijkhuis in Leiden. Dat beide evenementen samenvallen is nog niet eerder voorgekomen.
Ik heb slechts 1 puntje van kritiek in deze film, en dat betreft 1 shot waarbij de computer helaas teveel de overhand neemt, en daarmee volledig buiten de stijl valt.
Buiten dat is het een boeiend verhaal, dat bij hervertelling wellicht standaard overkomt, maar dan doet de hervertelling het geen recht. Ondanks wat standaard elementjes onderscheidt de film zich door allerlei kleine details en het perfect samenvallen van het plot. De charme van de hoofdpersonages doet de rest. Ik heb een nieuwe favoriete Studio Ghibli film, en dat is deze.

EdwinBeek
zondag 26 april 2015 om 22:34
Waardering: 4.5 / 5

Ik kan mijzelf nog geen connaisseur noemen van de Ghibli-films, maar deze prent is de beste Ghibli-ervaring tot nog toe.

Dat komt deels door de melancholieke sfeer met fijne spirituele trekjes, de vereenzelviging met het hoofdpersonage én een goed uitgesponnen plot. De fans van de meer fantasierijke Ghibli-films zullen deze prent wellicht te Westers of 'saai' vinden. Het hielp mij juist me thuis te voelen in het wereldje.

Het is wonderlijk om te zien hoe regisseur Yonebayashi erin slaagt met ingehouden en economische animatie een hoofdpersoon te creëren die écht voelt. Om maar weer eens te vergelijken met die andere animatie-gigant: Disney's recente personages voelen rijker in hun animatie maar zijn veel meer 'gespeeld' en daardoor minder geloofwaardig en meelevend naar mijn idee. Ook de materie die hier wordt aangeraakt voelt volwassen en diep zonder formulewerk. Ontroeren doet het sowieso. Absoluut.

Hagar
maandag 12 oktober 2015 om 09:07
Waardering: 5 / 5

Ik heb deze film nu drie keer gezien, en het levert niets in qua kwaliteit. Blijft een ijzersterke film!!

Walter
maandag 19 oktober 2015 om 16:55
Waardering: 4 / 5

tekenfilms zijn voor kinderen, toch? hoewel ik me goed kan voorstellen dat ook When Marnie Was There goed te pruimen is voor (wat oudere) kinderen, komen ook volwassenen - denk ik - aan hun trekken. de film heeft een stevig, mooi uitgewerkt plot en hoewel ik me af en toe wat heb geërgerd aan de sociaal onaangepaste hoofdpersoon Anna is ook haar karakter en dat van de andere belangrijke personages goed neergezet. hebben we nog wat geleerd? jazeker: dikke mensen dat zijn de leukste mensen.

Ramon
woensdag 21 oktober 2015 om 21:01
Waardering: 4.5 / 5

Och Ghibli, stop toch alsjeblieft niet met maken van animatiefilms! Ook "When Marnie Was There" is weer een prachtig kunststuk waarin zowel de beelden als het verhaal erg sterk naar voren komen. Ik zal hem in de toekomst zeker nog een paar keer kijken, maar vooralsnog is dit een van de mooiste films van de beroemde studio - en dat zegt iets.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Destroyer