FilmCentrum

Registreren

The Beguiled

The Beguiled
Waardering: 4 / 5
1 stem

Jaar: 1971
Regie:
Don Siegel
Cast:
Clint Eastwood
Geraldine Page
Elizabeth Hartman
Genre: Drama / romantiek / oorlog
Lengte: 105 minuten
IMDb: 7.2 (10.198 stemmen)
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wordt een gewonde Yank van de dood gered door een meisje dat op een een meisjesschool zit in het zuiden van de VS. Ze zorgt ervoor dat hij op school verzorgd kan worden. Als hij langzaam herstelt vallen de vrouwen voor zijn charmes, maar er ontstaat een klimaat van haat en bedrog.

Reacties (1)

EdwinBeek
zondag 5 juli 2015 om 23:49
Waardering: 4 / 5

Eén van de weinige Eastwood-films die het rampzalig deed aan de boxoffice. Universal wist gewoon niet hoe ze deze prent in de markt moesten zetten; als psychologisch drama, western, thriller of zelfs horror? De film is van alles een beetje. Maar vooral een dappere gok in Eastwood’s carriere.

Amerika in de burgeroorlog. Hevig gewond beland überman Eastwood in vijandig gebied vlakbij een ’Seminar voor jonge dames.’ Dat klinkt als de vos die het kippenhok inloopt. Met zijn charmes probeert hij te voorkomen dat de vrouwen hem uitleveren aan de Zuiderlingen. Door de oorlog zijn mannelijke bezoekers schaars op de school en zodoende stijgt het kwik onderling snel. Met macabere gevolgen...

Meer ga ik niet verklappen van het plot, maar verwacht geen standaard Eastwood-film waar hij voortdurend met een Magnum rondloopt. Dit is een verdomd vreemd filmpje met een fantastisch spookachtige sfeer. Het decor van het broeierige Zuiden met z’n moerassen en treurige bomen en de schaduwrijke cinematografie dragen hier zeker aan bij.

En dan hebben we nog de steengoed acterende Geraldine Page als de griezelige directrice van de school. Haar karakter proberen uit te pluizen is een groot deel van de puzzel hier. Ik wil absoluut meer films van haar zien.

Een Freudiaans, seksueel getinte prent overgoten met gotiek en een snuifje horror. Hier en daar een beetje camp, maar nog altijd intrigerend…

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Destroyer