FilmCentrum

Registreren

Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan

Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan
Waardering: 3 / 5
2 stemmen

Alternatief: Keet & Koen: The Treasure Hunt
Jaar: 2015
Regie:
Annemarie Mooren
Cast:
Ben Segers
Aad van Toor
Nathalie Meskens
Genre: Familie
Lengte: 79 minuten
Première: 7 oktober 2015
IMDb: 6.2 (60 stemmen)
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden
Wanneer Bassie en Adriaan voor hun grote verdiensten als mensenredders een onderscheiding krijgen, besluit de baron hier een stokje voor steken. Hij geeft zijn neef 'Jonkheer' de opdracht om Bassie en Adriaan te ontvoeren. Wanneer Keet! en Koen ontdekken dat Bassie en Adriaan vermist zijn, zetten ze alles op alles om hen te vinden. En dat blijkt moeilijker dan in eerste instantie gedacht...

Trailer

Reacties (3)

Walter
donderdag 22 oktober 2015 om 16:06
Waardering: 3 / 5

als hardcore B&A-fan had ik er een hard hoofd in dat Bas en Aad een waardig afscheid zouden krijgen met deze film. maar, eerlijk is eerlijk, het is een waardig afscheid geworden. de film vertelt vrij rechttoe rechtaan het verhaal van de inmiddels bejaarde Bassie en Adriaan die worden ontvoerd door de neef van de eveneens bejaarde Baron, de Jonkheer, en zijn twee nogal domme hulpjes en bevrijd moeten worden door Keet, het nichtje van Bassie, en Koen. op zich knap dat de makers erin zijn geslaagd om in zo’n dun plot nog gaten te creëren – een voorbeeld: hoe weet Robin spoiler dat de boeven Keet en Koen achtervolgen? spoiler –, maar laten we wel wezen: daar kon de scenarist van de B&A-series, Aad van Toor, ook wat van. opmerkelijk vind ik het wel dat er zo slecht is aangesloten bij de series. zo wonen Bassie en Adriaan kennelijk inmiddels in een rijtjeshuis – waar Robin vreemd genoeg staat te verstoffen in een vitrine tot het moment dat Keet en Koen hem daar uit halen – en woont de Baron in een fors landhuis samen met Japie. als deze film was gemaakt door liefhebbers van de franchise, was er waarschijnlijk voor een logische verklaring voor deze twee toch tamelijk bijzondere feiten gezorgd. zelf had ik nog levende oud gedienden een kleine cameo gegeven – B100 die ergens tegen een boom loopt, bijvoorbeeld – maar deze film focust echt alleen op Bas en Aad. (zouden ze dan met álle acteurs met wie ze samen hebben gewerkt ruzie hebben?)

Bas en Aad hebben in diverse interviews laten weten dat de film is gemaakt in de traditie van B&A. ondanks de overeenkomsten – een duo dat het moet opnemen tegen drie boeven – zijn er ook wezenlijke verschillen. zo wordt er, na het openingsnummer, helaas niet meer gezongen en valt er wonderlijk genoeg niks te leren (ja: Keet vertelt Koen dat je niet door rood mag rijden omdat… dat gevaarlijk is je dan de politie achter je aan krijgt). de traditie van B&A brengt verder kennelijk mee dat alles in de film typisch Hollands aan moet doen. zo heet een politieagent van Noord-Afrikaanse afkomst Pim – ja, serieus – en wordt er op gezellige, oud-Hollandse wijze gelachen om Chinezen, wat bij mij voor plaatsvervangende schaamte zorgde.

ronduit zwak vind ik dat Koen op enig moment ontdekt waar Bassie en Adriaan gevangen worden gehouden door met een loep naar een foto te turen, maar dat de kijker op geen enkel moment ziet wat Koen ziet. (hoe moeilijk kan het zijn?) ook zwak is de climax van de film, spoiler waarin een auto op het hoofd van de Jonkheer valt. niet alleen zijn de handelingen die hiertoe leiden nogal chaotisch gefilmd en ge-edit, de val van de auto wordt verder alleen gesuggereerd spoilerop een nogal goedkope wijze. ik snap heus dat er geen budget is voor toffe cgi, maar er waren echt andere (lees: betere) manieren om dit belangrijke moment in beeld te brengen.

genoeg gezeurd: Keet en Koen zijn twee frisse helden - toch nog wat te zeuren: ze zijn allebei afwisselend snugger en dommig, dat werkt niet heel goed - en de drie boeven zijn fantastisch. de Jonkheer schittert vooral tijdens een Sméagol-achtige monoloog en de interactie tussen zijn hulpjes is net zo geestig als die tussen Japie en B2 back in the days.

of de Speurtocht naar Bassie en Adriaan ook meteen de start wordt van een succesvolle serie rondom Keet en Koen moeten we afwachten. Keet en Koen en de Jonkheer en zijn hulpjes zijn er echt leuk genoeg voor, maar, hoewel dat aan het begin van de film letterlijk wordt ontkend, draait het allemaal om geld. (dat zongen Bassie en Adriaan in 1978 al.) de vraag is of de acteurs zich zo willen inzetten voor een nieuwe franchise als Bas en Aad hebben gedaan.

EdwinBeek
vrijdag 23 oktober 2015 om 21:38

Ben jij diezelfde Walter die beweerd dat "tekenfilms voor kinderen" zijn? Glimlach

Oh wacht. Dít is live-action...

Walter
zaterdag 24 oktober 2015 om 16:27
Waardering: 3 / 5

zeker, Edwin. je zal mij niet horen zeggen dat Bassie en Adriaan voor volwassenen zijn Knipoog

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Vox Lux