FilmCentrum

Registreren

20,000 Leagues Under the Sea

20,000 Leagues Under the Sea
Waardering: 3,5 / 5
3 stemmen

Jaar: 1954
Regie:
Richard Fleischer
Cast:
Kirk Douglas
James Mason
Paul Lukas
Genre: Avontuur / sciencefiction / drama
Lengte: 127 minuten
IMDb: 7.2 (34.300 stemmen)
1868. Een angstaanjagend wezen van ongekende kracht valt de vrachtschepen in de Stille Oceaan aan en keldert ze. De Abraham Lincoln wordt door de overheid uitgestuurd om het akelige probleem op te lossen. Al snel blijkt dat het monster een onderzeeër is, uitgerust met de meest verfijnde technologische snufjes. De Lincoln kan hier niet tegenop en zinkt ook. Ned, Arronax en Conseil worden opgepikt door de mysterieuze kapitein Nemo.

Reacties (2)

Hagar
vrijdag 27 november 2015 om 11:59
Waardering: 3 / 5

Deze film heeft sterke karakteracteurs voor de 4 hoofdrollen. Deze zetten hun rol dan ook sterk neer, en zijn mooie koppen om naar te kijken.
Het verhaal is ook avontuurlijk, en mij bekruipt de vraag waarom die nooit in animatie is gemaakt, ik zou dit genre graag meer in animatie terug zien komen. Waarin het overdrevene heerlijk zou werken, en het Verne-wereldje lekker over top goed naar voren zou komen.
Waar de film op strandt zijn wat mij betreft diezelfde personages die ik eerder noemde. Hoewel ze goed worden neergezet, zijn het stuk voor stuk zeer stereotype personages. Ook stereotype waar ik niet altijd in mee kan gaan. De professor is wel ERG bereid zijn leven te geven voor de wetenschap. Ik heb hier en daar het idee dat hij dood WIL. Dat had genuanceerder gemogen.
Het meest interessante karakter is Nemo. Ik denk dat een diepgaander scenario veel met dat personage en die acteur had kunnen doen. Toch niet verkeerd.
De scene met de octopus blijft ook nu nog overeind staan als een spannende scène, en ik heb vaker het idee dat de Pirates of the Carribean films van deze film hebben geleend (The Kraken en de aanval van de inboorlingen uit deel 2 lijken sterk op scènes in deze film).
Tenslotte nekt het trage tempo de film. Hierdoor begon mijn aandacht even na de helft af te dwalen. Helaas, want voor een film uit deze tijd is het denk ik zonder meer een topper!

EdwinBeek
zaterdag 7 december 2019 om 00:41
Waardering: 4 / 5

Ik ben een groot fan van Jules Verne's boek "20.000 mijlen onder zee." Het onbekende van de diepzee spreekt, net zo goed als in 1870, nog steeds tot de verbeelding. In 1954 gaf Walt Disney aan Richard Fleischer (zoon van Disney's vroegere animatie-concurrent Max Fleischer) de opdracht dit boek te verfilmen. Het is een zeer knappe productie geworden. Het boek is erg episodisch en toch slaagt men erin de vignetten logisch in elkaar te laten overlopen door er een ontsnappingsverhaal van te maken. Ja, het heeft weinig tempo, maar ik werd volledig ondergedompeld in de sterke sfeer, de victoriaanse decors (het ontwerp vd Nautilus is een plaatje) en de prachtige opnames die geschoten zijn in het toen ultrabrede en gloednieuwe CinemaScope-formaat. Zó nieuw dat er maar één lens beschikbaar was waarmee dus de volledige film geschoten is. De CinemaScope-camera was geen kleine jongen maar men zwiert en zwaait er lustig op los, vergeleken met latere producties in dit formaat. Het maakt de film vele jaren jonger.
Het trucagewerk is nog altijd degelijk; grote schaalmodellen, matte-paintings en animatie. Het vroegere hoogtepunt, de inktvis-scene, is ondertussen het meest gedateerd. Het beest oogt onderwater nog zeer goed door slim gebruik van poppen, modellen en filmmateriaal wat men achterstevoren afspeelt, maar eenmaal op de oppervlakte zijn de tentakels overgeleverd aan ouderwetse touwtjes, die overigens in de recente restauratie merendeels zijn weggepoetst. Geschiedvervalsing noemt men dat! Knipoog

De acteurs zijn zeer goed gecast, met James Mason als de uitschieter in de rol van Kapitein Nemo. In het boek is hij een gekwetst en somber man die zijn geloof in de mens is kwijtgeraakt en vlucht in zijn eigen onderwaterwereld waar hij zijn eigen wetten en moraal creëert. De Walt Disney uit 1954 heeft dat volledig intact durven laten en het geeft de film het nodige gewicht.

Er is later in de jaren '60 nog veel van Jules Verne verfilmd geraakt, maar nooit meer zo vakkundig en smaakvol. Een ouderwetse avonturenfilm die het voor mij nog ontzettend goed doet. Zéker in HD een plaatje.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Kung Fu Panda 4