FilmCentrum

Registreren

Beauty and the Beast

Beauty and the Beast
Waardering: 3.5 / 5
8 stemmen

Jaar: 2017
Regie:
Bill Condon
Cast:
Emma Watson
Dan Stevens
Luke Evans
Genre: Familie / fantasie / musical
Lengte: 129 minuten
Première: 29 maart 2017
IMDb: 7.7 (98.473 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 12 jaar en jonger Geweld Angst
Als Belle gevangen wordt genomen door het Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest. Ondanks haar angsten leert zij hem kennen als de charmante en vriendelijke prins die hij werkelijk is.

Trailer

Reacties (2)

Ramon
zaterdag 15 april 2017 om 15:18
Waardering: 3.5 / 5

Disney is al even bezig met het maken van live-action-versies van hun bekende animatiefilms, maar tot nu toe poogden ze telkens wel om het op zijn minst een ietwat andere invulling te geven. Met de versie uit 2017 van Beauty and the Beast komt daar verandering in: dit is gewoon een 1-op-1 remake met wat toegevoegde scènes om een langere speelduur te krijgen.

Dat maakt dit een lastige film. De prachtige tekenfilm uit 1991 staat natuurlijk nog steeds als een huis en diezelfde elementen werken nog steeds als je ze met moderne technieken namaakt. Het nut van een nieuwe versie ontgaat me wel een beetje en ik heb toch ook wat punten van kritiek die specifiek op deze versie slaan:

1. De meeste levende bijfiguren uit de huishouding van het beest komen hier beduidend minder goed uit de verf. In de animatiefilm waren ze gigantisch expressief, hier zie ik nauwelijks emotie door de drang naar realisme. Met name Lumière vond ik hier zeer zwak.

2. Vrijwel alle nieuwe scènes voegen niets toe. Ze proberen extra contact te geven, maar beantwoorden vragen die ik nooit stelde.

Maar goed, ik ben zeker niet alleen maar negatief over deze versie en heb me prima vermaakt! De art direction en productiedesign zijn fantastisch, met enkele leuke knipogen naar La Belle et la Bête uit 1946. Luke Evans en Josh Gad zijn voor mij de showstelers als Gaston en LeFou en in de basis blijft dit gewoon een mooi verhaal.

Ik hoop vooral dat Disney toch echt een andere kant op gaat met de vele andere nieuwe versies die ze in de planning hebben. Dit was leuk, maar er is zoveel meer mogelijk.

Hagar
dinsdag 14 augustus 2018 om 12:53
Waardering: 3 / 5

In de basis zal dit best wel een goede film zijn, maar het lukt mij helaas niet de film te bekijken zonder vergelijkingen te maken met de originele animatiefilm.
Dit roept de film zelf over zich uit. Tekst en liedjes zijn voor meer dan 70% rechtstreeks overgenomen uit deze klassieker. Soms zijn zelfs camerashots en poses gerecreeerd.
Dat zou kunnen werken. Deze film biedt namelijk immens meer detail in beeld. En prachtig detail ook, want de film is geweldig vormgegeven!
....... Te veel detail zelfs. Ik ben in diverse shots het overzicht kwijt, en weet dan niet wat er gebeurt. Dit is vooral waar in de wat verdere shots van de leden van het huishouden.Deze bevatten zoveel detail dat in een ver shot beweging lastig te registeren is, en mimiek volledig ontbreekt.
Dit brengt me bij de CGI, die ik toch wat wisselend vind. Hoofdrolspelen Beast is stram en houterig in beweging en acteerwerk, hoewel zijn mimiek in het gezicht weer uitstekend is. Toch bevat de film als geheel een zekere stilering waardoor veel matig CGI werk eigenlijk toch wel weer erg goed past. Zo vind ik veel landschappen misschien niet overtuigen, maar desondanks prachtig!

Mijn grootste bezwaar is dat men moeilijk leek te kunnen kiezen voor realisme of stilering. Vaak gaat men over de top, en kreeg ik sterk het gevoel dat de film echt een ode moest zijn aan de animatiefilm. Die momenten vond ik prima. Maar andere momenten had ik sterk het gevoel dat personages, zowel CGI als menselijk, simpelweg vergaten te acteren. Stille, menselijke momentjes gaan voorbij zonder ook maar een verandering in gezichtsuitdrukking.
Ook prima, want zo kun je een mooie, menselijke, realistische en ingetogen film maken. Maar ze staan volledig haaks op de andere scenes.
Vooral Emma Watson en Kevin Kline maakten zich hier schuldig aan (Kline lijkt zijn gezicht uberhaupt maar in 1 uitdrukking te kunnen trekken in deze film).

Het beste aan deze film (naast de prachtige vormgeving) vond ik de nieuwe muziek. De nieuwe liedjes zijn fijn, en de score ook mooi uitgevoerd.
Sommige bewerkingen van de oude liedjes stoorden me, omdat ik het gevoel kreeg dat men het anders doet om het anders te doen. Maar ik vermoed dat dit soort dingen me niet eens opgevallen zouden zijn als er geen eerdere versie geweest zou zijn, dus vooruit....
Helaas valt wel te veel op dat Emma Watson misschien kan zingen, maar verre van de vocalist is die Paige O'Hara was in het origineel. Duidelijk alleen gecast voor haar faam, en daarmee erg jammer...

Feit blijft dat de meeste sterke punten van deze film regelrecht uit het origineel zijn gehaald. Nieuwe dingen voegen niet veel toe, of laten te wensen over, en zelfs veel van wat gekopieerd is komt niet beter over dan in het origineel. Dus..... what was the point?
Ik heb echt moeite gedaan om positief te zijn in deze review, en van de positieve dingen is niets gelogen, maar ik kan desondanks niet wachten om het origineel weer eens te bekijken om dit weg te spoelen....

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar