FilmCentrum

Registreren

Vaiana

Vaiana
Waardering: 4 / 5
8 stemmen

Alternatief: Moana
Jaar: 2016
Regie:
Ron Clements
Don Hall
Cast:
Auli'i Cravalho
Dwayne Johnson
Rachel House
Genre: Animatie / avontuur / komedie
Lengte: 103 minuten
Première: 30 november 2016
IMDb: 7.7 (109.825 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Angst
De avontuurlijke en dappere Vaiana heeft één grote missie: de oceaan over zeilen en de eeuwenoude tradities van haar voorouders herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana de halfgod Maui die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit.

Trailer

Reacties (4)

Hagar
maandag 12 december 2016 om 13:59
Waardering: 4.5 / 5

Al vanaf het moment dat ik hoorde dat Dwayne "The Rock" Johnson een van de hoofdrollen zou krijgen, was ik sceptisch over deze film.
Maar hoe meer er visueel naar buiten gebracht werd, hoe meer ik moest toegeven dat dit nog best eens een mooie film kon worden.
En natuurlijk zijn de regisseurs de mensen verantwoordelijk voor wat mij betreft enkele van Disney's beste films aller tijden zijn. 'Ron & John' hebben wat mij betreft bijna nog geen steekje laten vallen, hoewel The Princess and the Frog wellicht nog het dichtst in de buurt kwam van het gevallen steekje.
Maar zelfs met dat in het achterhoofd moest ik mij afvragen of we dan niet een ietwat oubollige film gingen krijgen, eentje de teerde op de hoogtijdagen.
Kortom, ik heb ECHT mijn best gedaan om dingen te vinden waarvan niet te genieten bij deze film. Het is me bijna niet gelukt. Er is 1 personage waarvan het design me niet bevalt, en ik vind de ouders van Vaiana erg matte personages (je vraagt je af hoe die zo'n pittige meid als Vaiana hebben voortgebracht). En daar houden de mindere punten op....
Het verhaal is een tikkeltje onorthodox, op positieve wijze. Het maakt het geheel net dat beetje verrassend wat het nodig heeft. Het heeft een mooie clue, weinig personages, wat het aantal leuke personages alleen maar indrukwekkender maakt, mooie muziek, waarvan ik hoop dat ik het op den duur schitterende muziek mag noemen.... Kortom, ik heb genoten. Met volle teugen. Hele fijne moderne Disneyfilm, waarbij zelfs Dwayne Johnson me beviel!

EdwinBeek
donderdag 5 januari 2017 om 13:11
Waardering: 3 / 5

Heb me redelijk vermaakt met deze nieuwste Disney-telg. De Hawaiiaanse legendes doen een frisse wind waaien in de Disney Studio. Het heeft de art-department de kans gegeven mooie nieuwe dingen te laten zien en de schrijvers geleerd met nieuwe verhaal-elementen te puzzelen. Men wilde het bronmateriaal respectvol behandelen zonder al teveel aanpassingen. Missie geslaagd, naar ik begreep, alleen zitten we nu met een behoorlijk boekje vol spelregels die ons uitgelegd moet worden. Dat is redelijk verweven in de film, maar is nog iets teveel aanwezig naar mijn smaak. Is dit een voorbeeld van 'een cultuur niet aan durven raken' waardoor het eindresultaat vlees noch vis is...?

Hoe dan ook; was voor Vaiana en Maui niet helemaal te porren. Geen idee waar het aan lag. Grootmoeder zat méér in mijn richting. En de kip als fijne 'running gag.'

Soundtrack? Aardig. Vooral het koor. Liedjes? Vergeten.

Wat mij aangenaam verraste was de vooraf getoonde short "Inner Workings." Een creatief doordrukje van Pixar's "Inside Out" maar dan met betere art-direction. Die gedurfdheid, dat spelen met vormen en kleuren; ik had het zo graag gezien in een FEATURE, Disney. Durf dat eens! En gooi die opgepoetste 3D-models sinds "The Incredibles" in de prullenmand.

Ramon
maandag 9 januari 2017 om 22:35
Waardering: 4.5 / 5

Disney did it again. Wat een prachtig stuk animatie dat direct een plek hoog in de reeds imposante ranglijst van Disneyklassiekers heeft verdiend. De modellen zijn schitterend vormgegeven en geanimeerd, veel scènes zijn ook als losse delen intrigerend en ik heb regelmatig enorm hard moeten lachen om de geweldige humor. Meerdere liedjes zitten twee weken later nog steeds vast in mijn hoofd en ik vind het prachtig om te zien hoe ouderwetse 2D-animatie is toegepast voor de tatoeages van Maui. Heerlijk.

Hagar
dinsdag 18 april 2017 om 09:37
Waardering: 4.5 / 5

Een tweede kijkbeurt deed niets af van mijn eerdere review. Wel stoorde ik me minder aan het mindere character design van dat ene personage.
De extra's op de BluRay maakt dat ik meer onder de indruk ben van de algehele cultuur waar de film zich afspeelt. Het maakt de film niet beter, maar geeft het toch nog ietsje meer gevoel mee.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar