FilmCentrum

Registreren

Hitchcock/Truffaut

Hitchcock/Truffaut
Waardering: 4 / 5
1 stem

Jaar: 2015
Regie:
Kent Jones
Cast:
Mathieu Amalric
Wes Anderson
Peter Bogdanovich
Genre: Documentaire
Lengte: 79 minuten
Première: 21 januari 2016
IMDb: 7.4 (3.350 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 12 jaar en jonger Geweld Angst
In 1962 interviewde François Truffaut een week lang de ‘master of suspense’ Alfred Hitchcock. De neerslag daarvan werd het klassieke filmboek Hitchcock/Truffaut, dat nog steeds geldt als de bijbel voor beginnende filmers. Filmkenner Kent Jones sprak met hedendaagse regisseurs over het boek.

Trailer

Reacties (1)

EdwinBeek
zaterdag 6 februari 2016 om 18:07
Waardering: 4 / 5

Veel elementen uit recente films nemen we maar voor lief, terwijl Hitchcock hiervan vaak de grondlegger was. Er zal een dag komen dat Hitchcock door velen vergeten is. Dat is al flink bezig denk ik, behalve onder filmkenners en makers. Deze docu helpt je weer even herinneren aan wat het visuele medium 'film' nu zo bijzonder maakt. Met zijn liefde hiervoor kon Hitchcock dat uitleggen als geen ander.

Zeven dagen lang is hij geïnterviewd door de jonge cineast Truffaut. In het begin gereserveerd, daarna meer op z'n gemak. Zaken als seks, obsessies en zelfs necrofilie passeren de revue. Vergeleken met zijn grote Amerikaanse kompanen was Hitchcock hierin niet preuts of terughoudend. Wie tussen de regels van zijn films doorleest, ontdekt veel van de regisseur zelf. En in deze interviews bevestigd hij dat beeld vaak. En dat is pervers en intrigerend tegelijk...

Terwijl Truffaut en Hitchcock scenes discussiëren kijken wij naar de desbetreffende scene en lijken zo in de bankjes van een filmschool te zitten. Zeer leerzaam en prachtig voer voor de cinefiel en liefhebber dus.

En thuis duik je natuurlijk gelijk weer even in dat prachtige gelijknamige boek.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Vox Lux