FilmCentrum

Registreren

The Red Turtle

The Red Turtle
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Alternatief: La tortue rouge
Jaar: 2016
Regie:
Michael Dudok de Wit
Cast: Onbekend
Genre: Animatie / fantasie
Lengte: 80 minuten
Première: 7 juli 2016
IMDb: 7.6 (10.477 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Geweld Angst
We volgen de grote etappes van het leven aan de hand van het verhaal van een man die aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij probeert met de moed der wanhoop te ontsnappen, tot hij op een dag een mysterieuze schildpad tegenkomt die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Trailer

Reacties (2)

EdwinBeek
zondag 26 juni 2016 om 13:01
Waardering: 3.5 / 5

Michael Dudok de Wit is de man achter de prachtig kleine en oscarwinnende short "Father & Daughter." De Japanners waren zeer gecharmeerd van zijn werk en nu is hij toch maar mooi de eerste Europeaan die gevraagd is (!) door Ghibli om samen een film te produceren. Hij kreeg daarbij totale artistieke vrijheid. Uniek in animatieland.

Dudok de Wit is met zijn verworven vrijheden klein en spaarzaam gebleven. Hij verteld een sprookje waarvan alles is teruggebracht tot de essentie. Geen dialoog, geen close-ups en een simpel, rustig voortkabbelende verhaallijn. Personages die op afstand blijven, maar waar we ons toch ook weer makkelijk op kunnen projecteren en wat bij sommigen voor ontroering kan zorgen. Door zijn spaarzame manier van vertellen kan de film verschillend geïnterpreteerd worden. Heb al diverse theorieën gelezen en gehoord en vond dat positief.
Technisch is de prent foutloos. Animatie die soms doet denken aan rotoscopie, maar dat is deels ook omdat de animatie ontzettend geraffineerd en subtiel is. Composities zijn zò belachelijk goed uitgebalanceerd en perfect in hun spaarzaamheid, ik heb het zelden gezien. Muziek is subtiel, met de kanttekening dat het vrouwelijk gezang me iets te theatraal werd. De audiotrack is daarentegen weer foutloos. Hoe bijv. de storm langzaam op komt zetten in de eerste scene en je langzaam de film intrekt; prachtig.

Als je deze prent benaderd als 'beleving' ipv verhalende film dan ga je er veel plezier uit halen. Je komt er volledig 'zen' uit. Maar heb je een korte aandachtsboog die voortdurend geprikkeld moet worden door heftige emoties en actiescenes, dan gaat deze film voor zijn bescheiden lengte van 80 min. een vreselijk lange zit worden...

Ramon
vrijdag 2 september 2016 om 16:25
Waardering: 4 / 5

Prachtig stuk animatie van onze eigen Michael Dudok de Wit, die in opdracht van Ghibli een mooi verhaal zonder dialogen en betoverende beelden naar het beeld heeft gebracht. De animatie is simplistisch maar doeltreffend, en hoewel er voor mijn smaak wat te veel gebruik is gemaakt van 3D-modellen om de kosten te drukken leidde dit me minder af dan doorgaans het geval is.

Als je niet zoveel hebt met films die wat langzamer zijn en niet zozeer een plot hebben kan je deze wellicht beter overslaan, maar aan alle andere animatieliefhebbers kan ik dit van harte aanbevelen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar