FilmCentrum

Registreren

The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring

The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring
Waardering: 4 / 5
26 stemmen

Jaar: 2001
Regie:
Peter Jackson
Cast:
Elijah Wood
Ian Mckellen
Orlando Bloom
Genre: Actie / avontuur / drama
Lengte: 178 minuten
Première: 19 december 2001
8 oktober 2020 (re-release)
IMDb: 8.8 (1.858.615 stemmen)
IMDb Top 250: #9
Empire 500: #24
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst
Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.

Trailer

Reacties (5)

MRDammann
zaterdag 18 januari 2014 om 01:05
Waardering: 5 / 5

Na jaren wou ik deze film wel weer eens terugzien. Maar dan natuurlijk wel de extended versie. Ik denk dat 2004 of 2005 het jaar was dat ik deze film gezien had. Veel herkende ik, maar veel scenes waren ook of ik die nog nooit gezien had. Daar waren er echter maar heel weinig van.
Na het weerzien met deze film kwam ik er ook achter waarom deze film zoveel indruk op me heeft gemaakt. Hij is ongelofelijk spannend, de omgeving is prachtig en spreekt tot de verbeelding en de personages zijn allemaal prachtig uitgekozen. Om nog maar over het verhaal te zwijgen. De film is meer dan 3 uur, maar die tijd vliegt echt voorbij. Ik kijk nog steeds vol verwondering naar deze film, hij blijft prachtig gemaakt en is zo mooi opgebouwd.
Wat misschien wel een pijnlijk feit voor Peter Jackson is, is dat the Lord of the Rings laat zien hoe matig the Hobbit is. Maar deze film zal tot in lengte van dagen een klassieker blijven. Geen twijfel.

Hagar
maandag 20 november 2017 om 16:27
Waardering: 4,5 / 5

Ja, dit blijft een klassieker.
Het is het prototype van een introductie verhaal, maar dan wel eentje van grote klasse.
Het is spannend, ontroerend, mooi en fantasievol. En alles echt prachtig gemaakt!
Prachtige film!

EdwinBeek
maandag 18 december 2017 om 22:51
Waardering: 4,5 / 5

Iedereen heeft een franchise die op de perfecte leeftijd het pad kruist. Voor sommigen was dat Star Wars, voor anderen Indiana Jones of Back to the Future. Voor mij was het Lord of the Rings. Lekker wegdromen in verhalen over magische relikwieën, oude koninkrijken met legendes over koningen en krijgers. Waarom een verhaal over het vernietigen van een ring zo nodeloos lang maken? Gooi het kreng in de haard en klaar is kees, aldus de vele vitters op Tolkien. Zij snappen niet dat de reis zelf het genot is. Hoe langer die reis duurt, hoe fijner.

Een hoog nostalgie-gevoel na het herbekijken van deze film. Het is Peter Jackson gelukt een prachtige, epische wereld te scheppen zonder dat de emotie erin verzuipt. Onvergetelijke settings en situaties. Rijke personages die zich voortbewegen in een spannende wereld die oud, geleefd en diep voelt. Fantasy op deze schaal was nog nooit vertoond en maakte in de filmzalen diepe indruk. Je kon een spelt horen vallen herinner ik mij. En dan de muziek. Bombastisch hoorngeschal, diepe drums en prachtige koren. Genot voor de oren. De cgi staat nog altijd zijn mannetje. Ook omdat veel elementen niet cgi, maar practical make-up zijn (zoals de Uruk-Hai, Goblins en Orcs) of echt gebouwde miniaturen. Het is droevig te moeten vaststellen dat in de recente Hobbit-trilogie diezelfde elementen al verouderd waren in hun cgi-jasje tijdens de release. Het is het verschil tussen een Peter Jackson die met ruim 3 jaar pre-productie goed beslagen ten ijs kwam en eentje die maar enkele maanden de tijd had om het roer over te nemen.

En op de lange termijn maakt dat het verschil tussen een melkkoe en een moderne klassieker.

Ramon
vrijdag 24 april 2020 om 15:46
Waardering: 4,5 / 5

Nog steeds ontzettend sterk. Ondanks de lengte (extended versie gekeken) verveelt het geen moment. Het geldt niet alleen als een goede introductie, maar bevat ook gelijk al zo veel momenten die je bij blijven.

Tomhamoen
maandag 29 juni 2020 om 21:58
Waardering: 5 / 5

Zelfs 19 jaar na dato ijzersterk. Misschien zelfs nog wel sterker.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon

Updates

Reacties

Forum