FilmCentrum

Registreren

Phantom Thread

Phantom Thread
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Jaar: 2017
Regie:
Paul Thomas Anderson
Cast:
Daniel Day-Lewis
Vicky Krieps
Lesley Manville
Genre: Drama / romantiek
Lengte: 130 minuten
Première: 1 maart 2018
IMDb: 7.5 (98.330 stemmen)
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock en zijn zus vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Zij kleden de adel, de filmsterren, de dames van stand en vrouwen die pretenderen tot de high society te horen in de gedistingeerde stijl van The House of Woodcock. Vrouwen komen en gaan in Woodcocks leven en zij bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma, die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, die het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit.

Trailer

Reacties (1)

EdwinBeek
dinsdag 6 maart 2018 om 21:05
Waardering: 4.5 / 5

Wie denkt dat deze film saai is 'en eigenlijk nergens over gaat' moet dan vooral z'n heil zoeken bij regisseurs die het publiek graag een begeleidend handje (of drie) toesteken tijdens de kijkbeurt.

Paul Thomas Anderson weet met weinig middelen oneindig veel mogelijkheden in het verhaal te suggereren zonder ze letterlijk uit te spreken. Toegegeven, ik raak meer dan eens de draad kwijt in z'n films. Gelukkig had ik met "Phantom Thread" het idee in de pas van de regisseur te kunnen meelopen.

Een nieuwe film van hem is iets speciaals. Zeker als Daniel Day-Lewis erin vertolkt, want die loopt niet zomaar een filmset op. Eens in de drie jaar gok ik. Volgens eigen zeggen nu voor het laatst. Laten we hopen van niet, want hij zet weer een dijk van een rol neer. Ditmaal als mode-ontwerper Woodcock, een man waar veel in omgaat, maar weinig naar buiten komt. Slechts creativiteit. Dat klinkt als een interessant project voor een vrouw die denkt wél een gat in die façade te kunnen slaan. Helaas is Woodcock zo goed als onmogelijk om mee samen te leven, en het aanschouwen van z'n eigenaardigheden is dan ook deel van de fun hier.

De prent heeft de vorm van een sprookje; mooie jurken, paddestoelen plukken, en met wat fantasie; een goede en slechte fee. Lesley Manville speelt laatstgenoemde en doet dat ijskoud en is daardoor fascinerend. Zij is de vrouw die de zakelijke kant van Woodcock behartigd. Maar ze is te afstandelijk om z'n diepste ziel te raken. Daarvoor begint Woodcock een relatie met Alma (een uitstekende Vicky Krieps). Deze relatie lijkt spoiler eveneens afstandelijk en oppervlakkig, zelfs gemeen. spoiler Maar het zit dieper...

Cinematografie is beeldschoon, muziek en acteerwerk zijn passend theatraal, dialogen messcherp en de sfeer geheimzinnig en onderhuids. De overeenkomsten met Hitchcock's Rebecca zijn leuk om te spotten voor de filmkenners.

Anderson flirt hier overigens met het spookverhaal en ik zou het geweldig vinden als hij dit genre een volledige film zou willen beoefenen. Ik denk dat het een kolfje naar zijn hand is.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum