FilmCentrum

Registreren

Moby Dick

Moby Dick
Waardering: 3.5 / 5
1 stem

Jaar: 1956
Regie:
John Huston
Cast:
Gregory Peck
Richard Basehart
Leo Genn
Genre: Avontuur / drama
Lengte: 116 minuten
IMDb: 7.3 (16.167 stemmen)
Ishmael wil meer avontuur in zijn leven. Hij wil met een walvisvaarder mee. In een kleine kroeg in Nantucket komt hij in contact met Queequeg, een volledig getatoeëerde man die een harpoenist blijkt te zijn. Queequeg sluit vriendschap met hem en samen besluiten ze aan boord te gaan van de Pequod. Dit schip heeft een zeer aparte kapitein. Dat merken ze al gauw als ze onderweg zijn. Kapitein Ahab laat zich amper zien. Als hij uiteindelijk aan dek komt blijkt dat hij er behoorlijk gehavend uit ziet. Hij heeft een houten been en zijn gezicht zit onder de littekens. Al gauw komt de bemanning erachter wiens schuld dat is, namelijk van de zeer grote en legendarische witte walvis Moby Dick. Iedereen weet dat hij niet te pakken is en dat hij dodelijk is. Ahab is echter vast besloten om hem te pakken te krijgen. Hij wil wraak.

Reacties (1)

EdwinBeek
vrijdag 9 februari 2018 om 13:07
Waardering: 3.5 / 5

Heb mij laten vertellen dat het boek een stugge onderneming is. Het basis-gegeven van een kapitein die een appeltje te schillen heeft met een witte walvis, zit verstopt tussen veel symboliek, gedachtegangen over god, lot, wraak, info over walvisjachten en dit alles geschreven in wollig taalgebruik. Ik neem het aan. Ik weet bijna zeker dat het no-nonsense regisseur Huston (zelf een jager) voornamelijk ging om de jacht zélf. Hij en scriptschrijver Ray Bradbury hebben dan ook veel ballast overboord gekieperd, maar zijn er nog steeds in geslaagd de film meer te laten zijn dan alleen een jachtpartij. Of dat een vooruitgang is hangt af van je smaak.

In samenwerking met Technicolor is een speciale methode ontwikkeld om de prent een bijna sepia-look te geven. Het doet veel voor de sfeer, want die is nu bijna poëtisch. Rokerige herbergen, donkere scheepskamertjes, grauwe zeestormen; het past het verhaal uitstekend. Naarmate de gemoedstoestand van de bemanning grauwer wordt, doen de kleuren dat ook en is het bijna zwart/wit. Verassend effectief.

De rest is allemaal een tandje minder. Moby Dick zelf is (zoals Jaws later) met oude middelen vervaardigd; modellen op verschillende schaal. Dat werkt soms nog uitstekend en vaker niet meer. Huston heeft helaas ook beelden laten opnemen van een échte walvisvaart en die sporadisch gebruikt in de film. Niet meer van deze tijd...

Gregory Peck als Ahab is op z'n minst intrigerend. Of het goed is weet ik nog niet. spoiler Z'n ondergang spoiler is iig nog steeds grimmig om te zien en werkte voor mij. Ook noemenswaardig is een cameo van Orson Welles als predikant. Lekker belegen staaltje acteerwerk weer.

En tja, ik heb een zwak voor zeemansverhalen. De zee is onbekend, geheimzinnig en het scheepsleven heeft z'n eigen maatschappij met spelregels. Het concept van de jacht op een grote witte walvis spreekt ook nog altijd tot de verbeelding, dus voor mij een mooi vergeelde, ouderwetse avonturenfilm.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum