FilmCentrum

Registreren

Le Jeune Ahmed

Le Jeune Ahmed
Waardering: 3.5 / 5
2 stemmen

Alternatief: Young Ahmed
Jaar: 2019
Regie:
Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
Cast:
Idir Ben Addi
Olivier Bonnaud
Myriem Akheddiou
Genre: Drama
Lengte: 90 minuten
Première: 4 juli 2019
IMDb: 6.4 (2.223 stemmen)
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik
De 13-jarige Ahmed worstelt met de idealen van zijn geloof en de verleidingen van het leven. Wanneer Ahmed zich volledig in zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, kijkt zijn omgeving met lede ogen toe hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan.

Trailer

Reacties (1)

EdwinBeek
vrijdag 5 juli 2019 om 22:19
Waardering: 3.5 / 5

Redelijk sterke verfilming over de radicalisering van een jongen van 13. Ik had gehoopt dat de film begon bij de pure onschuld richting het langzaam veranderen in een moordenaar, maar de haat is al gezaaid wanneer de camera’s voor het eerst draaien. De regisseurs geven hier en daar een hint naar het ‘waarom’ maar geven nergens expliciet antwoord. Ze stellen eerder de vraag; hoe komt een jonge knul weer van dit gedachtegoed áf? Kóm je er ooit nog vanaf..?

Wat overblijft is een redelijk spannende film. Voor de hoofdrol castte men de amateur Idir Ben Addi met zijn gezicht die lekker suf is met z’n krulletjes en bril. Geen prater en nog te jong voor een helder oordeel. Dat maakt hem zeer onvoorspelbaar. Toch werd de film me hier en daar te traag. Ik weet dat een moslim 5 maal bidt per dag, maar ik had gehoopt op het voordeel van montage; dat je er soms een gebedje tussenuit knipt. Maar de regisseurs lijken ervoor te kiezen om je vertrouwd te maken met het ritme, de sleur en de houvast van deze jonge moslim. In die zin snap ik hun keuze. Verder ben ik nooit een groot voorstander van hand-held camerabewegingen. Zeker op groot scherm raak ik er horendol van. De documentaire-stijl draagt bij aan het realisme, dat wél. Het einde was naar mijn idee kort, maar bevredigend. Merkte in de zaal dat het op weinig goedkeuring kon rekenen.

Al met al een een interessante kleine film, maar vanwege het actuele onderwerp eentje waar ik tóch iets méér van verwacht had.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

Trolls World Tour