FilmCentrum

Registreren

Swiss Family Robinson

Swiss Family Robinson
Waardering: 3 / 5
1 stem

Jaar: 1960
Regie:
Ken Annakin
Cast:
John Mills
Dorothy McGuire
James MacArthur
Genre: Avontuur / familie
Lengte: 126 minuten
De familie Robinson komt aan op een onbewoond eiland na schipbreuk te hebben geleden. Terwijl moeder niet zo blij is met een bestaan als schipbreukeling, zijn vader en zoons blij met de kans een nieuw leven op te bouwen. Binnen de kortste keren hebben zij met hun technieken een huis met alle comfort van het Zwitserse equivalent gefabriceerd.

Reacties (1)

Hagar
zondag 15 maart 2020 om 19:55
Waardering: 3 / 5

Interessant stukje filmgeschiedenis.
De film is zonder enige twijfel oud, en heeft de tand des tijds niet volledig goed weerstaan. Het acteerwerk is ouderwets over de top, maar bovenal, de weergave van vrouwen als dames in nood is tandenknarsend.....
spoiler Als blijkt dat een jonge knaap in feite een jonge dame is, verandert hoe ze haar behandelen van "kom op, doorgaan en opschieten!" naar "oh, voorzichtig, kijk waar u stapt, laat mij u helpen". spoiler
Ik heb dit nog nooit zo extreem meegemaakt in een film, maar nu zie ik ook niet vaak oudere films als deze.
Dat gezegd hebbende, de film heeft zijn interessante kanten. Het verhaal zelf is echt wel vrij interessant. Vooral de beelden van de dieren zijn geweldig en vrij uniek. Een scene van twee grote honden die een tijger aanvallen is enorm indrukwekkend!
Achteraf niet verbazingwekkend dat ze uniek zijn.... Ik las online dat de dieren niet zo netjes behandeld werden als tegenwoordig verplicht is. Heel erg jammer, maar ik kan niet ontkennen dat sommige shots daardoor echt indrukwekkend zijn. Desondanks: blij dat het niet meer zo gebeurt.
Een laatste smetje (die achteraf vrij voorspelbaar was), is de Disney-tamme climax. Alles wordt klaargezet voor een best spannende scene, maar het verdaagt in Home Alone perikelen waarin niemand echt gevaar loopt.
Desondanks: Het fijne verhaal en prachtige beelden (waaronder ook erg mooie decors, zoals de woning die de familie bouwt op het eiland) redden de boel. Ik zou graag zien wat Disney (of welke andere filmstudio ook) tegenwoordig zou kunnen met dit gegeven.

Klein beetje achtergrond: Ik las dat ook George Lucas erg gecharmeerd was van deze film, en meerdere scenes uit zijn originele Star Wars trilogie gebaseerd heeft hierop. Pa Skywalker heeft zelfs zijn voornaam gekregen dankzij de achternaam van de regisseur van deze film. De invloeden zijn vrij duidelijk als je deze film ziet. Ik denk dat Star Wars fans liever een andere inspiratiebron hadden gezien.... (één van de scenes geïnspireerd door deze film is de Ewok-battle, iets wat Star Wars fans volgens mij liever vergeten.... Knipoog )

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum