FilmCentrum

Registreren

Rembrandt fecit 1669

Nog geen poster voor Rembrandt fecit 1669
Waardering: 2 / 5
1 stem

Jaar: 1977
Regie:
Jos Stelling
Cast:
Frans Stelling
Ton de Koff
Lucie Singeling
Genre: Drama
Lengte: 120 minuten
IMDb: 6.9 (143 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
vrijdag 27 maart 2020 om 11:15
Waardering: 2 / 5

Soms probeer je iets van eigen bodem. Regisseur Jos Stelling, autodidact, stond er bekend om met slechts bestaande locaties, amateurgezelschappen en kleine budgetten Middeleeuwse vertellingen vast te leggen. Voor de bescheiden middelen viel het resultaat te prijzen. Maar game-designer Tim Schafer zei ooit al: "People will never say, that game was cool because it had a really nice production schedule!" Er is zoveel mis hier. Terwijl de film bekend staat als "het betere werk van Stelling." Mijn god, wat heeft de man dan nog meer gemaakt...?!

Over Rembrandts leven is weinig bekend. Een regisseur vult dan de gaten in zodat er een personage ontstaat waar je wat voor gaat voelen. Stelling doet dat niet. Die bouwt een film van bijna 2 uur gebaseerd op enkele snippers. En dan hoop ik dat je parate kennis hebt over Rembrandt, want Stelling gaat je niet helpen. Maar goed, een sfeer scheppen i.p.v een verhaal vertellen is een keuze. Maar zelfs dan zorg je voor een opbouw of ritme. Stelling niet.
Dan het acteerwerk, gebracht door amateurs. Mooie koppen, maar zonder acteerkunde. Dialoog helpt niet mee: personages praten hier niet, ze oreren. Niets menselijks, slechts koude literaire feiten die over de lippen komen. Alle tekst is later opnieuw door professionele acteurs theatraal ingesproken, dus dat voelt nog eens extra gekunsteld.

Waar Stelling wél in slaagt is prachtige belichting en composities die doen denken aan levende schilderijen. Hij is echter gek op close-ups en vergeet vooraf vaak een overzichtsshot te geven van personages en hun locatie. Als kijker weet je gewoon niet waar ze staan ten opzichte van elkaar. Stelling slaagt erin een kroeg-scene met 8 man volledig in close-ups op te nemen waardoor ik voortdurend de draad kwijt was. Beeldregie lijkt hier te ontbreken. Gekke montages met plots maffe grimassen, dialoog wanneer het niet hoeft en lange stiltes wanneer je snakt naar houvast. Eén grote frustratie. Misschien heeft Stelling als autodidact wat filmboekjes overgeslagen en denkt hij hier een auteursfilm gemaakt te hebben. Dat voelt als het excuus dat ik vaak hoor in de animatiewereld bij een slechte tekening of animatie; "Het is niet slecht, het is een stijl." Kan best zijn, maar zelfs een schrale stijl heeft een degelijke basis nodig...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum