FilmCentrum

Registreren

Tintin et le temple du soleil

Tintin et le temple du soleil
Waardering: 2.5 / 5
1 stem

Alternatief: Tintin and the Temple of the Sun
Jaar: 1969
Regie:
Eddie Lateste
Cast:
Philippe Ogouz
Claude Bertrand
Genre: Avontuur / familie / mysterie
Lengte: 77 minuten
IMDb: 6.8 (1.697 stemmen)
Al zes van de zeven leden van een expeditieteam dat ooit een tocht maakte naar het rijk van de Inca's, zijn door het gas uit een geheimzinnige kristallen bol bedwelmd geraakt en verkeren in een voortdurende slaaptoestand.

Reacties (4)

EdwinBeek
dinsdag 31 maart 2020 om 22:26
Waardering: 2.5 / 5

Van Kuifje waren al eerder 2 live-action films en een tekenfilm voor TV verschenen. Maar in '69 was het dan eindelijk tijd voor z'n 1e échte tekenfilm. Gemaakt door Belvision, die nèt daarvoor het financieel succesvolle "Asterix & Cleopatra" had afgerond. Een cartooneske Asterix inblikken is één ding, maar Kuifje is hele andere materie dat vraagt om spanningsopbouw en realisme.

Belvisions animatie werd in de loop der jaren steeds rijker, maar lag mijlenver van Disney-kwaliteit en ook nu is de animatie wisselvallig. Hergé was maar deels tevreden met het resultaat. Animatoren kregen zeer weinig bewegingsruimte van de grootmeester; de character-ontwerpen uit zijn strip moesten streng worden opgevolgd en dat is fijn te constateren want Hergé's figuren zijn zeer geschikt voor animatie. Hergé's rechterhand, Bob de Moor, werd naar Belvision gestuurd om aan de achtergronden mee te werken en dat is te zien; het is technisch het sterkste element.
Want helaas is de animatie vaak houterig en te cartoonesk voor Kuifje. Ook geanimeerde voertuigen voelen als speelgoed en hebben geen gewicht. Het povere geluid werkt niet mee; de stoomtrein klinkt als een fluitketel en een boot als een grasmaaier. Lachwekkend. Net zoals de actie-scenes. Hoe verdienstelijk de lay-outs van Bob de Moor ook zijn, het wil niet zeggen dat de juiste camera-standpunten gekozen zijn om spanning te onderstrepen. Kuifje moet bijvoorbeeld met een schraal touw een hoge waterval overbruggen en men kiest er niet één keer voor de camera ver weg te zetten zodat we Kuifje zien bungelen boven de enorme diepte. Gemiste kans.
Wat anno 2020 ook wel lollig is te constateren; Kuifje bereisd graag moeder aarde, maar blijkbaar met een 19e eeuwse inslag. Hij schiet in krap 77 minuten een python, een krokodil, een condor en 100 alligators dwars door de kop...

Dan hebben we nog een tweetal liedjes, geschreven door een toen al gepensioneerde Jacques Brel. Mooie liedjes die helaas niet passen in de wereld van Kuifje. Houden we dan nog wat over? Wel, het inca-avontuur blijft tot de verbeelding spreken en Herge's humor en karakters zijn redelijk overgenomen uit de strip, maar het is magertjes voor zulk mooi bronmateriaal.

Ik herinner mij Dudok de Wit's "The Red Turtle" uit 2016 en zie dan voor me hoe prachtig een traditioneel getekend verhaal van Kuifje zou kunnen zijn...

Tomhamoen
vrijdag 3 april 2020 om 23:10

@edwinbeek: Gelukkig hebben we Kuifje en het Haaienmeer nog, die wel kan doorgaan voor een degelijke film. En vergeet de animatie-serie niet, die helaas wel te lijden heeft onder flink samengevatte scenario's als ik me niet vergis.

EdwinBeek
donderdag 9 april 2020 om 12:31
Waardering: 2.5 / 5

Tja, 'Kuifje en het Haaienmeer' staat me niet bij als een degelijke film, maar te lang geleden. Heb ook de TV-serie in geen tijden meer gezien en neem aan dat TV een budgettaire kwestie blijft natuurlijk.
Ik denk dat Spielberg nog de beste poging heeft gedaan de sfeer uitstekend te vangen. En dan vergeet ik voor het gemak de gekozen 3D even. Hoewel de filmische 3D camera-shots de wereld van Kuifje weer als gegoten zitten.

Tomhamoen
dinsdag 14 april 2020 om 11:31

@Edwinbeek: Ik denk niet zozeer dat het een budgettaire kwestie was, maar eerder een speelduurkwestie. Afleveringen van max. 20 minuten (en hooguit 2 per verhaal) nopen tot inkorting. Of althans, bij de aflevering die ik recent zag (in Amerika).
Spielberg deed het inderdaad heel verdienstelijk. Jammer dat een vervolg nog altijd uitblijft.
De musical, een oude versie is te vinden op YouTube, is trouwens ook verdienstelijk al verwacht je dat niet.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum