FilmCentrum

Registreren

Fanny Och Alexander

Fanny Och Alexander
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Alternatief: Fanny and Alexander
Fanny & Alexander
Jaar: 1982
Regie:
Ingmar Bergman
Cast:
Bertil Guve
Pernilla Allwin
Kristina Adolphson
Genre: Drama
Lengte: 188 minuten
Première: 20 december 2018 (re-release)
IMDb: 8.1 (60.962 stemmen)
IMDb Top 250: #240
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie.

Trailer

Reacties (2)

Ramon
woensdag 4 september 2013 om 13:28
Waardering: 4 / 5

De laatste film van de grote werken van Ingmar Bergman die ik nog moest zien. De hand van de regisseur is overal duidelijk zichtbaar, met name in de structuur van het verhaal en de bovennatuurlijke elementen die nergens worden uitgelegd.

Net als de meeste andere films van Bergman is dit geen aanrader voor kijkers die verwachten dat alles op het scherm duidelijk wordt, maar als je houdt van bijzondere sferen en verhalen die wat onconventioneler zijn mag je deze niet missen.

Persoonlijk had ik op enkele punten graag toch iets meer grip willen krijgen terwijl ik de film keek, zoals tijdens de scène waarin de twee titelfiguren worden gered uit een huis. Aan de andere kant heeft het ook wel juist wel iets en draagt het bij aan de onheilspellende sfeer...

Mijn favoriete gedeelte is wanneer Fanny en Alexander in het huis van Uncle Isak zijn. De set is fantastisch opgezet en het creepy einde staat nog op mijn netvlies gebrand.

EdwinBeek
zondag 30 november 2014 om 10:26
Waardering: 4.5 / 5

Phew, deze film bevat veel materie om nog lang op na te kauwen. Geloof, fantasie, familie, dromen, het hiernamaals, vergankelijkheid en de dood. Het zijn slechts enkele elementen die Bergman in zijn laatste film stopt.

Uitmuntende sfeer en een fan-tas-tisch-e cinematografie. Ik heb de gerestaureerde film in HD mogen aanschouwen en de kerst-interieurs bestaande uit Bordeaux-rood in alle schakeringen met gouden accenten badend in kaarslicht zijn werkelijk prachtig.

Het verhaal en de onderliggende gedachtes oppikken is een kwestie van tussen de regels door lezen. Ik ben daar geen grootmeester in, maar ga vooruit. Dit lijkt me een film die elke kijkbeurt beter gaat worden. Neem je tijd met een glas whiskey of wijn ernaast en laat jezelf langzaam onderdompelen is mijn advies. Ook al blijven sommige dingen onduidelijk, ik merk al dat ik ernaar verlang de film nog eens te zien...

Een technische noot; de film was oorspronkelijk voor TV bedoeld, maar Bergman heeft uiteindelijk toch besloten er een bioscoopfilm van te monteren van 188 min. Dat is de versie die ik heb gezien op blu-ray. De TV-versie blijkt meer dingen uit te sluiten en verhelderd op sommige punten met zijn ruimere speeltijd van 312 minuten verdeeld over 4 afleveringen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Judas and the Black Messiah
OSCARS [Oscars] Nomadland
OSCARS [Oscars] Minari
OSCARS [Oscars] Sound of Metal

Updates

Reacties

Forum

Pig