FilmCentrum

Registreren

Gladiator

Gladiator
Waardering: 4,5 / 5
27 stemmen

Jaar: 2000
Regie:
Ridley Scott
Cast:
Russell Crowe
Joaquin Phoenix
Connie Nielsen
Genre: Actie / avontuur / drama
Lengte: 155 minuten
Première: 18 mei 2000
IMDb: 8.5 (1.488.216 stemmen)
IMDb Top 250: #37
Empire 500: #151

Reacties (3)

Ramon
woensdag 15 juli 2015 om 16:35
Waardering: 4 / 5

Eerlijk is eerlijk: deze film maakt inmiddels niet meer zoveel indruk op me als het vijftien jaar geleden deed. Uiteraard nog steeds gewoon een erg sterke actiefilm, maar het verhaal is stiekem niet zo sterk en er wordt te veel aandacht besteed aan minder interessante zijplotjes. Toch maken de scènes in de arena dit nog altijd meer dan goed.

TomMDP
donderdag 16 juli 2015 om 14:46
Waardering: 5 / 5

Ga uw mond eens wassen >Teleurgesteld

EdwinBeek
dinsdag 23 januari 2018 om 21:43
Waardering: 4,5 / 5

Na de jaren '60 werd de 'sandalenfilm' in de ban gedaan. Het bracht weinig volk naar de zalen. Totdat Ridley Scott weer de juiste mix wist te vinden.

Een vroegere favoriet. De films van Scott zijn altijd prachtig om naar te kijken; hij was immers jaren werkzaam in de reclame. Ook 'Gladiator' is mooi kijkvoer. Maar het streepje voor dat deze film heeft op anderen uit Scott's oeuvre is emotie. Waar de regisseur doorgaans altijd vrij 'koud' aanvoelt,
doet hij dat niet met generaal Maximus. En het maakt de film daardoor net dat beetje meer.

Het viel mij nu wel op hoe simplistisch de Romeinse wereld hier uiteen is gezet. Maar het is voldoende om het verhaal en zijn personages aan op te hangen. En de casting doet de rest. En wat hebben we hier een prachtige supporting cast. Richard Harris is ongetwijfeld een favoriet van me. De man haalt het maximale uit zijn korte screentijd. Hij voelt warm tegenover Maximus, hard en tragisch tegenover zijn zoon Commodus en is geestig en scherp met zijn dochter. De andere favoriet is Oliver Reed. Energieke en exotische verschijning, groots charisma en ogen die gaten in je scherm maken. Mijn laatste favoriet is Joaquin Phoenix als Commodus. Een tragische verschoppeling die volledig met zichzelf in de knoop zit en vervolgens aan de macht komt. Griezelig...

De film bouwt naar een epische climax en bij vlagen voelt spoiler wraak spoiler nergens zo bevredigend als in Gladiator. De score van Hans Zimmer maakt de film volledig af. Voor mij een topper.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga