FilmCentrum

Registreren

Alien

Alien
Waardering: 4 / 5
19 stemmen

Jaar: 1979
Regie:
Ridley Scott
Cast:
Tom Skerritt
Sigourney Weaver
Veronica Cartwright
Genre: Horror / sciencefiction / thriller
Lengte: 117 minuten
IMDb: 8.5 (876.870 stemmen)
IMDb Top 250: #51
Empire 500: #33
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst

Reacties (6)

Andrew
zondag 9 mei 2010 om 00:12
Waardering: 4,5 / 5

Een absolute klassieker in het SciFi/Horror genre. Waar men tegenwoordig wordt doodgegooid met snelle montage en een overdaad aan CGI-monsters, weet regisseur Ridley Scott met deze film de kijker nog mee te slepen in een uiterst beklemmende sfeer, benadrukt door het lugubere artwork van H.R. Giger.

Ramon
vrijdag 8 oktober 2010 om 14:12
Waardering: 4,5 / 5

Ja, dit blijft een fenomenale film. De effecten zijn soms wat minder, maar wat wil je met een film uit 1979. Bovendien zitten er ook wat shots in die juist ongelooflijk knap zijn! Het is echter met name de sfeer die me telkens weer weer te grijpen.

Walter
zaterdag 29 oktober 2011 om 21:06
Waardering: 4,5 / 5

en wat fijn dat de computers van de toekomst op DOS draaien.

Ramon
vrijdag 23 december 2011 om 17:11
Waardering: 4,5 / 5

Gisteren voor het eerst in HD gezien, wat een prachtige overzetting! De film zelf blijft sowieso natuurlijk staan als een huis, maar de hoge resolutie maakt een nieuwe kijkbeurt nog eens extra waard.

MRDammann
maandag 2 februari 2015 om 18:17
Waardering: 4,5 / 5

Een fantastische film met een geweldige opbouw. Het is eigenlijk simpel: een moordlustig wezen en een paar mensen in een claustrofobische omgeving. Dat levert een fantastische film die zoveel jaar na dato nog steeds staat als een huis. Ook zijn de designs van Giger fantastisch en de sfeer is subliem.

Als je fan bent van Giger zijn werk is het Giger museum in Gruyères in Zwitserland ook een grote aanrader!

EdwinBeek
donderdag 5 januari 2017 om 23:00
Waardering: 4,5 / 5

IJzersterke film, zelfs een kleine 38 jaar na dato. Het doodsimpele concept (één Alien spoiler roeit langzaam een ruimteschip uit) spoiler is foutloos uitgevoerd en zoveel meer geworden dan slechts een monster-film. De langzaam opbouwende sfeer en spanning is subliem. Zweet staat nog altijd in m'n handen bij sommige scenes. Er zitten drie briljante twists in het scenario die de boel fris en scherp houden.

Met uitzondering van enkele verouderde special-effects (met name de getoonde software is vandaag de dag prehistorisch), oogt de film alsof hij gisteren geschoten is. Een foutloos production-design met als hoogtepunt de organische ontwerpen voor het gestrande schip op planeet Acheron, de 'facehugger' en de Alien zelf uiteraard. Voeg daaraan de naturel spelende cast (met speciale vermelding voor Ian Holm) en een steengoede score van Jerry Goldsmith en je hebt een film (en daaruit voortvloeiende franchise) voor de eeuwigheid.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga