FilmCentrum

Registreren

Kingdom of Heaven

Kingdom of Heaven
Waardering: 3 / 5
13 stemmen

Jaar: 2005
Regie:
Ridley Scott
Cast:
Orlando Bloom
Eva Green
Liam Neeson
Genre: Actie / avontuur / drama
Lengte: 144 minuten
Première: 5 mei 2005
IMDb: 7.2 (289.054 stemmen)

Reacties (3)

Hagar
maandag 20 januari 2014 om 08:43
Waardering: 2,5 / 5

Ondanks alle minder lovende kritieken die ik over deze film had gelezen, en ondanks de waarschuwingen, merkte ik halverwege de film dat ik toch Gladiator-achtige verwachtingen had, maar dan minder goed.
Echter, de overeenkomsten met Gladiator zijn niet erg talrijk.
Hoewel het beide episch overkomt, blijft Gladiator een redelijk persoonlijk verhaal, dat van Maximus. Het verhaal van Balian in deze film is echter een bijverhaal naast het hoofdverhaal: De strijd om Jeruzalem. Maar die strijd is te episch om makkelijk weer te geven, en als kijker had ik dan ook niet het idee het verhaal in gezogen te worden.
Dit maakt voor een film die prachtige visuals bevat, en mooie bijrollen, maar verder eigenlijk weinig te bieden heeft. Slechts vleugjes van de mooie dialogen die Gladiator had.
De film verveelde me op een zeker punt (ongeveer net voor de helft van de film, als Balian in Jeruzalem aankomt), en hoewel het voor de rest wel boeide, heeft hetgeen er gebeurde me nergens echt geraakt. Bijna meer alsof ik een documentaire zat te kijken over de strijd om Jeruzalem.

EdwinBeek
maandag 20 januari 2014 om 20:00
Waardering: 3,5 / 5

Ridley Scott's dappere poging om een film te maken over de Kruisvaarders. Zowel de kant van de Moslims, als die van de Christenen worden belicht.

Zo'n beetje elk denkpatroon die je kan hebben over geloof wordt door Scott in een personage gevangen. Met het schitterende Middeleeuwse Jerusalem en Europa als decor. Het staat garant voor prachtige, kleurrijke plaatjes.

Wat betreft het verhaal schaar ik mij achter Hans kritiek hierboven. Met het verschil dat ik me veel minder stoor aan het afstandelijke gevoel die de kijker krijgt. Een factor die zeker meespeelt met die afstandelijkheid is Orlando Bloom. De jonge acteur bezwijkt onder het gewicht van deze hoofdrol. Hij redt 't niet. Komt deels door het script die het al druk genoeg heeft de lijvige geschiedenis helder uit te leggen aan de kijker waardoor het hoofdpersonage soms op de 2e plek komt te staan. Maar ik heb nu eenmaal een zwak voor het Midden-Oosten en de kruistochten. En Scott creëert samen met de prachtige score en een handvol geweldige karakter-acteurs een sfeer waar ik als kijker in kan verdwalen. Ja, 190 minuten lang...

TomMDP
zaterdag 25 januari 2014 om 23:00
Waardering: 4,5 / 5

Wie een spektakelfilm verwacht als Gladiator (de kapitale fout was dan ook dat deze film indertijd gepromoot werd als zijnde zo'n film) gaat compleet de mist in.

Dit is een theaterverhaal dat ingetogen en introvert is maar verteld wordt in een weids en uitgestrekte setting.
Zoals Edwin het terecht opmerkt een indringende studie over geloof en religie (spoiler die prachtige scène tegen het einde waarbij Saladin een kruisbeeld terug rechtzet) spoiler

Qua entertainmentswaarde durft hij zeker tekort schieten (zeker met de verkeerde verwachtingen), maar dat werd voor mij dubbel en dik goed gemaakt met een script dat blinkt in eenvoud en complexiteit.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire