FilmCentrum

Registreren

Sunset Blvd.

Sunset Blvd.
Waardering: 4 / 5
11 stemmen

Alternatief: Sunset Boulevard
Jaar: 1950
Regie:
Billy Wilder
Cast:
William Holden
Gloria Swanson
Erich von Stroheim
Genre: Drama / film-noir
Lengte: 110 minuten
Première: 13 november 2014 (re-release)
IMDb: 8.4 (221.829 stemmen)
IMDb Top 250: #59
Empire 500: #63
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden
Voormalige stille-filmster Norma Desmond leeft sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken met haar butler Max von Mayerling, tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarioschrijver Joe Gillis belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd.

Trailer

Reacties (2)

EdwinBeek
vrijdag 27 september 2013 om 00:21
Waardering: 5 / 5

Film over film. Interessant gegeven waar Billy Wilder al in 1950 een prachtige prent mee inblikte. Venijnig commentaar op het oude Hollywood, verpakt als gothische film-noir.

Stomme film-actrice Norma Desmond is inmiddels vergane glorie en geloofd nog altijd dat ze in de spotlights staat.

Sterk geschreven personage gespeeld door een oudgediende uit de stomme film; Gloria Swanson. Slimme casting. Zij speelt de griezelige Desmond over-the-top; grote ogen en theatrale poses. Alles wat je deed om te communiceren in films zonder geluid. Ook von Stroheim is perfect gecast als Desmond's stoïcijnse butler Max. Waarom dit goede casting is valt niet uit te leggen zonder een deel van het plot te verraden. (Check von Stroheim's IMDB-pagina na je kijkbeurt)

Leuk is dat de film een blik geeft in de keuken van de Paramount Studio's in de jaren '50. Regisseur Cecil B. DeMille passeert de revue en ook Buster Keaton is te spotten. Evenals de toenmalige sets, kantoren, studio's en entrée-poort. Leuk voor de cinefielen. Ook leuk is dat wij als kijker zelfs even meedoen in de slotscene...

Quotes als "I AM big. It's the pictures that got small" en ""Alright Mr. DeMille, I'm ready for my close-up" waren in deze film voor 't eerst te horen.

Sterke cinema over cinema...

Ramon
zaterdag 16 mei 2015 om 15:50
Waardering: 4,5 / 5

Nog altijd een prachtig stuk cinema, waarin Hollywood zelf centraal staat en op de hak wordt genomen. De gevolgen zijn hier wellicht wat extreem, maar de problemen waar acteurs en actrices uit de tijd van de stomme films mee te maken kregen met de introductie van geluid zijn uiterst realistisch.

Naast het interessante verhaal zelf zijn de teksten en het acteerwerk zeer de moeite waard. Dit script bevat zoveel sterke en inmiddels beroemde oneliners dat het alleen al daarom niet vergeten mag worden.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon
OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once

Updates

Reacties

Forum