FilmCentrum

Registreren

Some Like It Hot

Some Like It Hot
Waardering: 4 / 5
15 stemmen

Jaar: 1959
Regie:
Billy Wilder
Cast:
Marilyn Monroe
Tony Curtis
Jack Lemmon
Genre: Actie / komedie / misdaad
Lengte: 120 minuten
IMDb: 8.2 (267.118 stemmen)
IMDb Top 250: #129
Empire 500: #27

Reacties (8)

Robert
zondag 16 januari 2011 om 13:01
Waardering: 5 / 5

Some Like it Hot werd op Canvas (België 2) aangekondigd als "de grappigste film aller tijden" en ik geloof dat ik het daar echt mee eens ben! Vanwege de leeftijd van de film had ik er niet veel van verwacht, maar het is een echte klassieker, met humor die nog steeds grappig is. Vooral de hilarische eindscène natuurlijk
spoiler I'm a man! - Well, nobody's perfect spoiler

Ramon
zondag 16 januari 2011 om 18:54
Waardering: 4,5 / 5

Inderdaad een terechte klassieker! Vooral Jack Lemmon is geweldig, maar ook de rest van de cast is top.

Margo
dinsdag 21 juni 2011 om 23:06
Waardering: 4 / 5

Haha, vooral die laatste zin deed het hem ja! Erg leuk!

Tomhamoen
zondag 30 september 2012 om 01:03
Waardering: 4 / 5

Ik kan me niet herrinneren wanneer ik voor het laatst 2 uur lang tranen van het lachen had. Dat was dus bij deze film. Hilarisch en ondanks zijn leeftijd doet 'ie niet onder voor hedendaagse films. De stunts, de komedie, de kolder, de humor, de dialogen. Om het met een cliché te zeggen: zo maken ze ze tegenwoordig jammer genoeg niet meer.

Hagar
maandag 22 september 2014 om 13:50
Waardering: 4,5 / 5

Ik ben altijd een groot liefhebber van filmcomedy's geweest, maar heb het zelf niet zo op de comedy's van tegenwoordig. Films als The Hangover of Ted doen mij niet veel.
Ik was dus een beetje teruggekomen op het idee dat ik echt comedy liefhebber ben.
Echter, dan krijg je een film als deze voor ogen, en blijkt dat mijn smaak van humor misschien gewoon wat ouderwets is. Maar een feit is dat ik al een poos niet meer zo gelachen heb bij een film!
Ergens koesterde ik de vrees dat het slechts de standaard grappen zouden zijn omtrent mannen die noodgedwongen een poosje als vrouw door het leven moeten.
Geen van die standaard grappen blijft onbenut, maar de mimiek waarmee met name Jack Lemmon alles uitvoert, de toch wel behoorlijk sterke dialogen die tijdens de standaard onderbroekenlol wordt gebezigd, en de soms absurde scenes die op papier nooit zouden kunnen werken, maar op het scherm opeens wel maken dit toch een uitspringer binnen het subgenre van verkleedpartijen.
De film begint wel wat traag en ietwat humorloos, maar dit is slechts om het verhaal op gang te krijgen. Zodra Tony Curtis en Jack Lemmon in beeld komen wordt het leuk, en laat dat niet meer af.
Dit was mijn eerste film met Marilyn Monroe, die hier waarschijnlijk de rol speelt die haar het meest op het lijf geschreven is, dat van domme blondje. Ze speelt het met verve, en is zeer plezierige eye-candy.
Kleine vraagtekens kun je zetten bij het gedrag tussen de 2 hoofdpersonen. Ze lijken vrienden, maar waarom wordt nooit erg duidelijk gemaakt, aangezien ze eigenlijk de hele film kibbelen. Toch blijkt Lemmon na een klein beetje tegenstribbelen maar al te bereid om de meest idiote toeren uit te halen om Curtis te helpen zijn egocentrische plannen uit te voeren, met grote zelf-opoffering van zijn kant, zonder hier enige beloning uit te kunnen halen.
Maar ach, het mag de pret niet drukken. Kijk de film en geniet ervan!

EdwinBeek
dinsdag 23 september 2014 om 10:39
Waardering: 4,5 / 5

Some like it hot, maar niet de censuur van de jaren '50...

Dan is het wonderlijk om te zien hoe regisseur Billy Wilder dankzij dubbelzinnige teksten, suggestie en symboliek de gehele film over de finish krijgt. En dat dit nog steeds volop vermaak garandeert is al helemaal te prijzen.

Heerlijke klassieke kolder waarbij het plezier van het scherm spat. Lemmon is weer op geen fout te betrappen en laat zich volledig gaan in deze verkleedpartij. Toenmalige playboy Curtis in een vrouwenkostuum hijsen was al helemaal goeie casting en hoewel ik nooit groot fan ben geweest van Monroe's acteerprestaties is ze als naïef blondje ideaal en heeft ze sowieso genoeg compensatie in huis om de balans hier positief te doen uitvallen in een tijd waarin het schoonheidsideaal wat 'voller' was dan heden ten dage...

De gekke mafia-verhaallijn zorgt dat alles op gang komt en blaast de film ook weer netjes uit. Een gek element, maar het geeft vorm aan de film. En goed gebracht door mooie karakteristieke koppen uit het gangster-genre.

Is de film op alle fronten tijdloos? Nee, er zijn wat verouderde elementen. Sommige woordgrappen met verwijzingen naar toenmalige producten gaan aan ons voorbij. En de uitgesproken vrouwen-idealen zijn in de jaren '50 blijven hangen.

"Well, nobody's perfect!"

Maar deze film komt wel heel dichtbij.

Hagar
zondag 21 augustus 2016 om 00:05
Waardering: 4,5 / 5

Vandaag weer (voor een derde keer) tranen met tuiten gelachen om deze film. Mijn recensie hierboven klopt nog als een bus wat mij betreft.

Ramon
zondag 28 augustus 2016 om 19:10
Waardering: 4,5 / 5

Nog altijd een geweldig, hilarische film. Lemmon en Curtis zijn altijd goed, maar werkten hier uitzonderlijk goed samen. Het subplot rondom de maffia dat als set boekensteunen werkt is wat minder interessant, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon

Updates

Reacties

Forum