FilmCentrum

Registreren

Mr. Smith Goes to Washington

Mr. Smith Goes to Washington
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Jaar: 1939
Regie:
Frank Capra
Cast:
Jean Arthur
James Stewart
Claude Rains
Genre: Drama
Lengte: 129 minuten
IMDb: 8.1 (115.964 stemmen)
IMDb Top 250: #194

Reacties (1)

EdwinBeek
Tuesday 11 July 2017 om 23:49
Waardering: 4 / 5

Wanneer een Amerikaanse senator een lege stoel achterlaat besluit men om een doorsnee burger op het pluche te gooien; Mr. Smith. De naïeve, knullige maar ook oprechte Smith raakt al snel verstrikt in het vuile spel dat politiek heet.

Tof uitgangspunt waarbij regisseur Capra geen enkel puntje morst richting de finish. Leuk hoe het zeer simpele en tegelijkertijd geraffineerde script uit '39 nog steeds relevant is. En alles is ontzettend charmant neergezet. Lichtvoetig en gewichtig tegelijkertijd. Visueel helder verteld met leuke karakters en vol met humoristische dialoog en dik aangezet acteerwerk. Het is net een Disney-film! Stewart als Mr. Smith is de gedroomde Jan Modaal met z'n gestotter en gestuntel. We vinden hem al snel sympathiek en zien hem als voer voor de leeuwen verscheurt worden. En dat maakt de derde act nog spannend ook!

Minpuntjes zijn er ook. De focus ligt gelukkig op de personages, maar het onderwerp blijft politiek en dat moet je liggen. De film is sentimenteel. Daar moet je van houden. En tijdens de eerste 20 minuten puur patriotisme is het even tanden op elkaar. Daarna is het erg aangenaam.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Fly Me to the Moon