FilmCentrum

Registreren

All About Eve

All About Eve
Waardering: 4 / 5
9 stemmen

Jaar: 1950
Regie:
Joseph L. Mankiewicz
Cast:
Bette Davis
Anne Baxter
George Sanders
Genre: Drama
Lengte: 138 minuten
IMDb: 8.2 (131.701 stemmen)
IMDb Top 250: #131
Empire 500: #347

Reacties (1)

EdwinBeek
zondag 10 mei 2020 om 00:38
Waardering: 4,5 / 5

Joseph L. Mankiewicz is een literair regisseur. Het gesproken woord is zijn sterkste wapen, niet de camera. Zijn films lijken vaak op verfilmde toneelstukken, maar in "All about Eve" doet hij gelukkig méér dan slechts registreren.

Dit is een cynische, scherpe en geestige kijk op de theaterwereld. De hang naar succes en de vergankelijkheid van roem. Bette Davis speelt een actrice die (net als Davis zelf in 1950) over de datum begint te raken. Een groot fan van haar, Eve, prachtig gespeeld door Anne Baxter, klopt aan bij de artiesten-ingang om een glimp van haar idool op te vangen en lijkt zich langzaam in de kostuums van Davis te willen wurmen...

De film haalt zijn kracht uit vlijmscherpe dialogen en een perfect opgebouwd script. Zinnen hebben dubbele bodems, verbergen méér tussen de regels door en de hele cast haalt hier zijn voordeel uit. Hoogtepunt voor mij is, (naast Davis) George Sanders als theater-criticus en columnist deWitt. Hij heeft de verborgen agenda's van iedereen door, denkt er het zijne van en voorziet alles ongevraagd van vinnig commentaar. En met de stem van Sanders klinkt alles sophisticated en vals tegelijk. Hij is later niet voor niets gecast als arrogante tijger Shere Kahn in "The Jungle Book." Hij verschijnt hier ten tonele met z'n nieuwe, jonge protegé; Marilyn Monroe in één van haar eerste rollen.

Het einde is perfect en laat slim camerawerk zien: het toont dat de wereld spoiler vol zit met Eve's. spoiler
Mocht een oudere film niet direct je ding zijn, dít zou een titel kunnen zijn die je over de streep trekt en verrast.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire