FilmCentrum

Registreren

Double Indemnity

Double Indemnity
Waardering: 4 / 5
8 stemmen

Jaar: 1944
Regie:
Billy Wilder
Cast:
Fred MacMurray
Barbara Stanwyck
Edward G. Robinson
Genre: Misdaad / drama / film-noir
Lengte: 107 minuten
Première: 5 juli 2018 (re-release)
IMDb: 8.3 (157.301 stemmen)
IMDb Top 250: #105
Empire 500: #133
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 9 jaar Angst
De praatgrage verzekeringsagent Walter Neff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Dietrichson wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om Mr. Dietrichson te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland.

Trailer

Reacties (2)

Hagar
donderdag 7 maart 2013 om 10:28
Waardering: 3 / 5

Ouderwetse film-noir. Ik heb weinig vergelijkingsmateriaal, aangezien ik nog niet veel (lees: geen) echte film-noirs had gezien. Echter, met alle parodien in de wereld, vorm je je natuurlijk wel een beeld ervan, en deze film voldeed aan dat beeld tot in de details.
Het verhaal is prima, zij het niet heel speciaal. De karakters zijn net iets over de top, wat ze erg leuk maakt. Spanning zit er weinig in, maar al met al heb ik me er zeker mee vermaakt!

EdwinBeek
woensdag 19 juni 2019 om 21:15
Waardering: 4,5 / 5

Niemand weet precies wanneer de 1e film-noir verscheen, maar 'Double Indemnity' heeft absoluut het merendeel van de ingrediënten aangeleverd.

Verzekeringsagent Walter Neff en zijn nieuwe vlam vermoorden de weinig sympathieke echtgenoot van laatstgenoemde om het geld van de verzekering op te strijken. Een simpele opzet die de scriptschrijvers vakkundig uitbuiten; alles wat afwijkt van het moordplan levert spanning op. Hitchcockiaans zou ik bijna zeggen.

De belichting is donker, schaduwrijk en creëert de perfecte sfeer. Evenals de soundtrack die aangenaam in het gehoor ligt; geen vanzelfsprekendheid in oude films. En dan de dialoog. Die is scherp, vals, vlot en allesbehalve naturel. Geschreven door Raymond Chandler, wiens naam synoniem is voor 'hard-boiled dialogue' in het detective-genre. Z'n zinnen lezen prachtig weg op papier, maar zijn moeilijk uit te spreken door een cast. Men doet z'n best en levert een aantal sterke scenes af. Vooral Edward G. Robinson weet wel raad met de lappen tekst. Beste rol in een altijd nog vermakelijke film.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga