FilmCentrum

Registreren

The Bridge on the River Kwai

The Bridge on the River Kwai
Waardering: 4 / 5
11 stemmen

Jaar: 1957
Regie:
David Lean
Cast:
William Holden
Alec Guinness
Jack Hawkins
Genre: Avontuur / drama / oorlog
Lengte: 161 minuten
Première: 21 maart 1958
IMDb: 8.2 (220.575 stemmen)
IMDb Top 250: #165
Empire 500: #163

Reacties (1)

EdwinBeek
vrijdag 24 januari 2020 om 09:37
Waardering: 4 / 5

David Lean is altijd een bejubeld regisseur geweest. Grootse, epische films die inderdaad vakkundig en vol menselijkheid vervaardigd zijn. Het zijn z'n onderwerpen die me vaak niet liggen. Te 'droog' naar mijn smaak en vaak vol met politieke zijtakken.

Daarom ligt 'The Bridge on the River Kwai' mij beter. Het onderwerp blijft hier (voor Lean-maatstaven) redelijk klein en wordt prachtig ingeleid. Britse krijgsgevangenen moeten een spoorbrug bouwen over de Kwai-rivier. Maar de Japanners houden zich niet aan de internationale oorlogsregels. Het draait uit op een principe-kwestie voor Brits kolonel Nicholson.
Alec Guiness is voor mij nooit Obi-Wan geweest, maar deze uiterst gedisciplineerde, gortdroge kolonel. Guiness is geknipt voor de rol. Zeker in contrast met de theatraal opgeleide Japanse acteur Sessue Hayakawa, die Kolonel Saito speelt. De verschillen tussen de Japanse, Britse en Amerikaanse cultuur (in de vorm van William Holden) leveren leuke scenes op. Hoewel de verhaallijn van de Amerikanen het tempo (als dat er al is) stevig vertraagd en wat saai maakt.

De sets en locatieshots, breed uitgesmeerd in Cinemascope, zijn prachtig. De soundtrack niet. Zeer aanwezig en bij vlagen zelfs storend. Het fluitliedje tijdens de mars is dan weer legendarisch...

Het einde is gedurft en multi-interpretabel. Het laat zien dat oorlog waanzin is en de film één grote, zwartgallige grap...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga