FilmCentrum

Registreren

Shane

Shane
Waardering: 3,5 / 5
2 stemmen

Jaar: 1953
Regie:
George Stevens
Cast:
Alan Ladd
Jean Arthur
Van Heflin
Genre: Drama / western
Lengte: 118 minuten
IMDb: 7.6 (40.986 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
dinsdag 28 juli 2020 om 21:40
Waardering: 3,5 / 5

Moderne boeren proberen land te verbouwen naast cowboys uit vervlogen tijden, die nog altijd graag hun grazende kuddes ongestoord over de prairie willen verplaatsen. Een confrontatie is onvermijdelijk en er wordt zelfs een huurmoordenaar bijgeroepen, in de vorm van de lange Jack Palance.

Klassieke western met tegelijkertijd enkele opvallendheden. Regisseur George Stevens, die pijnlijke verliezen heeft geleden tijdens zijn dienst in de 2e Wereldoorlog, laat (in tegenstelling tot andere westerns) duidelijk zien dat iemand doden grote gevolgen heeft voor een gemeenschap. Ook het decor is verfrissend. Niet je standaard western-straatje met saloon en kerk in een woestijn, maar het Wyoming-gebergte dat zijn eigen sfeer geeft aan de film, vastgelegd in Oscar-bekroonde Technicolor fotografie.

"Shane" heeft duidelijk latere westerns beïnvloed. De onbekende schutter die verschijnt en verdwijnt is volgens mij de inspiratie geweest voor het latere Clint Eastwood personage in de Leone-films. Ook het thema van de klassieke cowboy die merkt dat zijn tijdperk is verstreken, is een onderwerp waar Leone eerst poëtisch (Once Upon a Time in the West) en later kolderiek (My Name is Nobody) mee aan de slag is gegaan. Ook in strips zijn Shane-invloeden te vinden: Lucky Luke-tekenaar Morris heeft het uiterlijk van Jack Palance geleend voor Phil IJzerdraad en scenarist Goscinny heeft voor het album "Prikkeldraad in de Prairie" het volledige plotje van "Shane" overgenomen.

Een film die anderen heeft beïnvloed lijkt later zelf te veranderen in clichés, het lot van elke trendsetter. "Shane" oogt nu traag, oud en cliché, maar zit nog altijd vol met menselijke details en oubollige sfeer die het de moeite waard maken.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire