FilmCentrum

Registreren

The Apartment

The Apartment
Waardering: 4 / 5
10 stemmen

Jaar: 1960
Regie:
Billy Wilder
Cast:
Jack Lemmon
Shirley MacLaine
Fred MacMurray
Genre: Romantiek / komedie / drama
Lengte: 125 minuten
IMDb: 8.3 (181.609 stemmen)
IMDb Top 250: #103
Empire 500: #12

Reacties (4)

EdwinBeek
Saturday 6 September 2014 om 11:47
Waardering: 4.5 / 5

Er circuleert een sleutel op een groot kantoor in New York. Het leidt je naar een onbeduidend, leeg appartement voor degenen die met een scharrel eventjes "buiten de deur" willen eten. Tussen de stoeipartijen door woont in dit appartement C.C. Baxter ("Buddy-boy" onder de ingewijden). Het blijkt moeilijk voor hem de rol als verhuurder en z'n eigen privéleven gescheiden te houden...

Ik heb deze film zéér hoog zitten. In sommige opzichten een product van z'n tijd, maar nog altijd heerlijk van sfeer, ritme, scherp van dialoog en voorzien van karrevrachten vol charme dankzij goed gecaste karakter-acteurs, Shirley MacLaine en vooral Jack Lemmon in het bijzonder. Hij wekt zóveel sympathie op en bezit dat uitzonderlijke vermogen zowel tragisch als komisch te spelen met een zeldzame, ragfijne mimiek en fysiek. Ja, hij speelt larger-than-life. En het werkt! Hoe meer films ik van Lemmon zie, hoe meer ik zijn talent zie groeien.

Dit is ook zo'n film met het perfecte script. Geen woord te veel of te weinig. Elke zin telt en alle elementen vallen aan het eind wonderlijk mooi op hun plek. Voeg daaraan toe het, voor dit genre, ongebruikelijk brede beeldformaat 2:35:1 en je hebt een kleine film die toch 'grandeur' uitstraalt. Met een lekkere jazzy score als kers op de taart.

Hagar
Friday 12 September 2014 om 10:23
Waardering: 4 / 5

Zeer goede beschrijving van EdwinBeek hierboven.
Het Larger-then-life van Jack Lemmon vat ik alleen niet zo. Hij is wat mij betreft met stip de meest naturel acterende persoon in de film. Enkele eigenschappen van hem die geforceerd geweest zouden kunnen zijn in andere acteurs, kwamen geloofwaardig over bij hem (acting-wise...).
Ook MacLaine deed het erg leuk! Ik ken haar werk niet zo goed, en herkende haar dan ook niet, waardoor ik ook niet met haar eerste verschijning in de film al wist dat het om haar ging draaien. Dit maakte de film gelukkig redelijk onvoorspelbaar!
Ik heb moeite Fred MacMurray te zien zonder de zoetsappige Disney films erbij te denken uit deze zelfde tijd. Gelukkig duurt dat maar totdat hij in beeld komt, want ook hij acteert naturel genoeg dat je er onmiddelijk in mee gaat. Het nadeel blijft alleen dat die associatie voorkomt dat ik gauw een film met hem zal pakken.

Leuke film, zij het minder komisch dan ik had verwacht. Hij pakte je echter zeker!

Hagar
Monday 12 October 2015 om 09:08
Waardering: 4 / 5

Blijft een prima film. Hij is zelfs een half sterretje omhoog gegaan bij mij sinds de eerste keer dat ik hem keek.

Ramon
Wednesday 21 October 2015 om 20:57
Waardering: 4.5 / 5

Nog altijd een erg fijne komedie, vooral dankzij de altijd briljante Jack Lemmon. Zeven jaar geleden ook al eens gezien en bijzonder veel scènes waren we nog bijgebleven. Niet alleen dat is een goed teken, maar ook het feit dat ik desondanks weer kon genieten de film.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Fly Me to the Moon