FilmCentrum

Registreren

Spartacus

Spartacus
Waardering: 4 / 5
7 stemmen

Jaar: 1960
Regie:
Stanley Kubrick
Cast:
Kirk Douglas
Laurence Olivier
Jean Simmons
Genre: Actie / avontuur / biografie
Lengte: 184 minuten
IMDb: 7.9 (135.388 stemmen)
Empire 500: #77

Reacties (1)

EdwinBeek
zondag 2 november 2014 om 17:20
Waardering: 4 / 5

Eén van mijn favoriete sandalenfilms uit de jaren '50/'60 periode.

Het script had wat strakker gekund, maar een handjevol karakter-acteurs doet dat snel vergeten. En dan heb ik het met name over Ustinov en Laughton. Het tweetal deelt een aantal scenes die zo speels en tijdloos gebracht worden, dat het bijna vloekt met hun wat oubollige kompanen. Ook Laurence Olivier speelt zijn Romeinse generaal met verve. Hij krijgt homo-achtige trekjes mee in z'n dialoog tegenover slaaf Tony Curtis (MY taste includes both snails AND oysters...) wat men blijkbaar wel spannend vond in die tijd. Niet dat het ook maar iets toevoegt aan het verhaal...

Douglas is hier de zwakke schakel. Jammer, want hij speelt de hoofdrol. Het lukt de man niet altijd om ontroering op te roepen. Zonde, maar er blijft genoeg entertainment over. Het eerste deel dat zich afspeelt in Ustinov's gladiatorenschool is ijzersterk, daarna zakt de film wat in, om aan het eind weer flink op stoom te raken in een voor die tijd gitzwart einde. Nog een unicum is dat Jezus nergens te bekennen is in dit script. Verfrissend.

Het is een wonder dat Kubrick deze problematische productie tot een goed einde heeft gebracht. De vele vedettes bleken nogal wat eisen te hebben om hun eigen rol groter te maken dan in het script stond en vooral Laughton bleek onhandelbaar. Rasverteller en impressionist Ustinov vertelt dit zeer smakelijk in deze video; http://www.youtube.com/watch?v=u3nrheg0In0 vanaf 8:35 min. Hoewel de hele video entertaining is!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga