FilmCentrum

Registreren

Blade Runner

Blade Runner
Waardering: 4 / 5
12 stemmen

Jaar: 1982
Regie:
Ridley Scott
Cast:
Harrison Ford
Rutger Hauer
Sean Young
Genre: Sciencefiction / thriller
Lengte: 117 minuten
Première: 11 november 1982
18 juni 2015 (re-release)
IMDb: 8.1 (765.432 stemmen)
IMDb Top 250: #177
Empire 500: #20
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik
Rick Deckard is in het L.A. van 2019 een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Trailer

Reacties (3)

Walter
dinsdag 27 mei 2014 om 15:42
Waardering: 3,5 / 5

dat viel tegen. niet omdat het een slechte film is, maar omdat mijn verwachtingen (blijkbaar) iets te hoog gespannen waren. tot een kwartier voor het einde is Blade Runner een ordinaire achtervolgingsfilm - Harrison Ford moet een viertal rebelse robots uitschakelen, gaap - tegen een mooi vormgegeven achtergrond, dat wel. het laatste kwartier komen wat interessante filosofische vragen op, die wat mij betreft meer uitgediept hadden mogen worden. oja, Vangelis weet praktisch iedere spannende scène te verprutsen met zijn synthesizer.

MRDammann
maandag 13 juli 2015 om 11:49
Waardering: 5 / 5

Wat is het indrukwekkend om deze film in Lantaren Venster in Rotterdam te zien. Mogen ze van mij vaker doen, klassiekers in de bioscoop. Voor mij staat Blade Runner in de top tien van beste films ooit gemaakt. Toen ik deze film ongeveer tien jaar geleden voor het laatst zacht was ik verkocht. Ik denk dat hier ongeveer mijn liefde voor science-fiction is begonnen. Je betreed gewoon een een nieuwe wereld. De wereld die in Blade Runner is prachtig vormgegeven. Ook erg vooruitstrevend, jammerlijk genoeg soms ook wat verouderd.

Rutger Hauer speelt fantastisch en veel beter dan Harrison Ford. Ik heb gelezen dat Harrison Ford ook niet zo blij mee was met de film. Op het laatste moment worden er ook nog filosofische vragen gesteld. Rutger Hauer geeft dan één van de meest prachtige monologen ooit in film vastgelegd. Dat is zo mooi. Bijna poëtisch. Goed ondersteund door de passende muziek van Vangelis. Hier past geen klassieke, maar synthesizers zijn precies de instrumenten die passen. Goede soundtrack trouwens, is een album wat ik vaak luister.

Een film die nog steeds een klassieker is en een speciale plek in mijn hart heeft.

Ramon
woensdag 15 juli 2015 om 16:50
Waardering: 4 / 5

Toen ik de film een jaar of vijftien geleden voor het eerst zag kon ik me volledig vinden om de mening van Walter. Ik zag wat mooie beelden, maar begreep niet waar alle heisa voor nodig was. Inmiddels heb ik de film nog een paar keer gezien en de film is enorm gegroeid in mijn aanzien, waardoor ik de afgelopen keer absoluut heb genoten van The Final Cut. Alles valt nu op zijn plaats!

Ik vrees wel met grote vrezen voor het aanstaande vervolg op Ryan Gosling in de hoofdrol...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga