FilmCentrum

Registreren

The Black Cauldron

The Black Cauldron
Waardering: 3.5 / 5
6 stemmen

Alternatief: Taran en de Toverketel
Jaar: 1985
Regie:
Ted Berman
Richard Rich
Cast:
Grant Bardsley
Susan Sheridan
Freddie Jones
Genre: Animatie / avontuur / familie
Lengte: 80 minuten
Première: 19 december 1985
IMDb: 6.5 (23.452 stemmen)

Reacties (4)

Tomhamoen
woensdag 11 januari 2012 om 17:11
Waardering: 3.5 / 5

Het verhaal is niet jé van het, maar visueel is deze film een plaatje. En zou Andy Serkis (onbewust) inspiratie hebben gehaald uit Gorgi voor zijn vertolking van Smeagol?

Ramon
woensdag 11 januari 2012 om 23:08
Waardering: 3.5 / 5

Volgens mij heeft hij dit ook direct aangegeven. De vergelijking is in ieder geval onmiskenbaar.

Lekker duistere film verder! Je kan zien waarom Disney er nu niet al te blij mee is (sommige delen zijn voor kinderen wel erg eng), maar hij is zeker de moeite waard om eens te kijken.

Tomhamoen
donderdag 12 januari 2012 om 15:31
Waardering: 3.5 / 5

In zijn boek over het proces staat er niets over. Hij zegt daarin te zijn geinspireerd door zijn kat.

De film is zeker duister, maar visueel zeer aantrekkelijk. En er is ook nog eens een heleboel humor aanwezig.

Hagar
woensdag 31 mei 2017 om 22:21
Waardering: 2.5 / 5

Als ik dit als film moet reviewen, komt het geheel ontzettend slecht uit de bus.
Liever review ik het voor wat het had KUNNEN wezen.

The Black Cauldron is gebaseerd op een serie boeken (5) die zich afspelen in het fantasierijk Prydain. Die boeken zijn fantasierijk, spannend, luchtig maar tegelijk met het juiste gewicht op de juiste plaatsen. Een film gebaseerd op deze boeken had geweldig kunnen zijn! Disney gaat het opnieuw proberen, begrijp ik, dus eens zien of het ze dit keer beter lukt.

Deze film slaagt erin de sfeer van die boeken te grijpen. Hoewel de character designs wat oubollig en stijfjes aandoen, komen ze goed in de buurt van hun boek-versies. Gurgi is zelfs sterk verbeterd (ver-Disneyd) in de film, hoewel ik verre van een fan van zijn stem ben....
De achtergronden zijn geweldig. Er zijn zelfs pogingen gedaan het multiplane effect van de vroege Disneys te dupliceren. Met minder effect, maar het voegt wat leuke shots toe.
Maar qua achtergrond doet het sterk denken aan de detaillering van de vroege Disneys, en daarmee druipt de ambitie van deze film af.
Het is zo duidelijk dat deze film niets liever wilde zijn dan de her-uitvinder van het animatiegenre. En mijns inziens had het dat kunnen zijn! Ware het niet voor dat rammelende verhaal!
Goed, de animatie rammelt ook, laten we wel wezen, dit was bijna een debuutfilm voor een nieuwe generatie aan tekenaars. Dit is de film waar ze het klappen van de zweep leerden. Juist daarom die ambitie, voor velen van hen was dit hun Sneeuwwitje.

Iets anders waar dit vaak aan doet denken is The Secret of Nimh van Don Bluth. En wederom denk ik met spijt aan wat dit had kunnen zijn in zijn handen. Bluth had het net even buitensporiger gemaakt. De character designs zouden niet langer des Disneys zijn geweest, maar wel 'af'! Maar ja, vlak voor deze film in productie ging, vertrok Bluth om met zijn nieuwe studio het genre opnieuw uit te vinden. Als je bedenkt dat Nimh zijn debuutfilm was, had hij alle kans van slagen op dat moment. Helaas ging het daarna mis voor de goede man...

Bovenal is het jammer dat de film zo dichtbij kwaliteit komt, en het steeds NET mist. Bij veel scenes zie ik de boek-versie van die scene voor me, en hoevaak er niet slechts kleine aanpassingen nodig waren geweest om het meer richting het boek te trekken.... Tuurlijk, het verhaal zou danig aangepast moeten worden, met veel nieuwe en extra scenes erin, wat het geheel te lang zou hebben gemaakt.... Maar als je kijkt naar afzonderlijke scenes, slaan ze de plank echt slechts rakelings mis! En vaak verbeteren ze zelfs dingen! Hoe biggetje Hen Wen in de boeken haar visioenen verhaalt is erg saai, Disney heeft hier een prachtige visuele verbetering op gevonden!

Zucht.... Eigenlijk is dit gewoon hoe ik graag zou hebben gehad dat animatiefilms zouden zijn. Zijn fantasy verhalen niet de modernere variant van sprookjes? Bewijzen films als Lord of the Rings en series als Game of Thrones niet dat dit genre nooit echt dood is geweest?
Waarom heeft 1 slecht script dit genre bijna volledig van de animatie-kaart weggeveegd?.... Zeer spijtig, want de film heeft veel ingrediënten goed, het mist er slechts een paar, en heeft de verkeerde verhoudingen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar