FilmCentrum

Registreren

The Hobbit: an Unexpected Journey

The Hobbit: an Unexpected Journey
Waardering: 3,5 / 5
20 stemmen

Alternatief: The Hobbit
Jaar: 2012
Regie:
Peter Jackson
Cast:
Martin Freeman
Ian Mckellen
Richard Armitage
Genre: Avontuur / fantasie
Lengte: 160 minuten
Première: 12 december 2012
IMDb: 7.8 (820.796 stemmen)
Distributeur: Warner Bros
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld
In de prequel van The Lord of the Rings zien we hoe Bilbo samen met Gandalf en dertien dwergen op avontuur gaat.

Reacties (7)

TomMDP
woensdag 12 december 2012 om 14:50
Waardering: 3,5 / 5

Goed tot heel goed, maar onnodig lang, dit verhaal had geen 2u45 minuten nodig om verteld te worden.

Ramon
woensdag 26 december 2012 om 14:38
Waardering: 3,5 / 5

Eigenlijk is dit de film die ik precies zo had verwacht, zowel qua goede en minder goede punten (op HFR na). De sfeer sluit naadloos aan bij die van The Lord of the Rings, waardoor het bijna een nostalgisch gevoel opwekt om weer naar Middle-Earth af te reizen. Toch is het jammer dat er deze keer duidelijk meer met cgi is gedaan in plaats van make-up en miniatures, al is het ook fascinerend om te zien hoe de techniek in tien jaar tijd weer flinke sprongen heeft gemaakt.

Zoals ik al vreesde is het verhaal erg kunstmatig opgerekt, wat me zeer doet vrezen voor het verhaal van de komende twee delen. Vrijwel alle delen van deze eerste film duren simpelweg te lang, al moet ook gezegd worden dat er ook leuke toevoegingen gedaan zijn t.o.v. het originele boek van Tolkien.

Verreweg het beste element van The Hobbit is Martin Freeman als Bilbo Baggins. Een perfect staaltje casting, wat je toch even doet afvragen hoe de film zou zijn met James McAvoy, Tobey Maguire, Daniel Radcliffe of Shia LaBeouf in diezelfde rol.

Ik heb de film bekeken in HFR, en eigenlijk ging ik er vanuit dat de negatieve berichten behoorlijk overdreven waren. Helaas moet ik concluderen dat ik er ook nog niet van overtuigd ben, al kan het goed zo zijn dat het een techniek is die filmmakers nog beter moeten leren kennen.

De 48 frames per seconde zijn briljant voor de actiescènes en het 3D-effect, maar bij dialogen en simpelweg lopende personages is het hier nog een ramp. Doordat we gewend zijn aan de soepelheid die 24fps ons voorschotelt lijkt iedereen net iets te snel te bewegen, alsof je naar een sketch van Benny Hill kijkt. Vast ook deels een kwestie van gewenning, maar in dit geval leidde het me behoorlijk af van de film.

Edwin
zondag 6 januari 2013 om 21:25
Waardering: 3,5 / 5

Ik vind zelf 48 FPS een fenomenale toevoeging, die me echt de film in zoog. Alsof ik door een raam aan het kijken was Glimlach
Ik vind nog steeds dat 3D me belemmert om bewust een film te bekijken. Desalniettemin was het een spectaculaire ervaring om deze film in 3D HFR te bekijken, en ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit zoiets gezien heb.
De film zelf is inderdaad vrij traag af en toe, maar de actiescène's zijn een weergaloze beleving (met 3D HFR in IMAX).

Walter
dinsdag 15 januari 2013 om 19:14
Waardering: 3,5 / 5

vandaag kwam ik uit werk vandaan een Deweb tegen die er akelig verward uitzag. toen ik hem aansprak - 'Tom Hamoen!' - reageerde hij nogal... tja, wat zal ik zeggen? typisch. het leek erop of hij mij niet herkende, dus stelde ik mezelf voor. waarom hij zei: 'Tom Hamoen'. ik maak me echt ernstig zorgen om de jongen. naar het schijnt was hij op weg naar The Hobbit. wellicht dat hij met zijn hoofd al in de film zat.

GrayFox
zondag 24 februari 2013 om 13:37
Waardering: 3,5 / 5

Toffe film, mooi gemaakt. Het verhaal blijft ver achter als je het vergelijkt met LotR maar dat heeft me er niet van weerhouden om 3 uur lang geboeid te zitten kijken.

Walter
maandag 16 december 2013 om 13:39
Waardering: 3,5 / 5

dat viel tegen.

ik heb het idee dat Jackson heel erg zijn best heeft gedaan om de LotR-sfeer te creëren. hij is hierin - jammer genoeg - niet steeds geslaagd. een duidelijk voorbeeld: de bruine tovenaar. zijn manier van acteren - of misschien wel gewoon het gehele personage - past niet in de LotR-wereld. verder wordt het verhaal veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel te langzaam verteld. hoe ga je ook in de naam van de vrede drie films vullen met het boekje The Hobbit? door allerlei zijweggetjes - de opkomst van Sauron, blijkbaar - te bewandelen. voegen die weggetjes iets toe? op dit moment nog niet. misschien later in de trilogie - braak - wel. ook de animatie valt tegen. veel ziet er behoorlijk fake uit. maar dat zou goed te maken kunnen hebben met het feit dat de film voor 3d is gemaakt en niet voor 2d (het formaat waarin ik de film heb bekeken).

Hagar
maandag 20 november 2017 om 16:15
Waardering: 3 / 5

Ooit in de bioscoop gezien (en blijkbaar toen geen recensie van geschreven). En graag eens met de meeste meningen hier.
Het wereldje is mooi en nostalgisch, maar in de CGI-rijke scenes slaat het de plank mis.
Hoewel ik me de eerste keer herinner me niet verveeld te hebben, maar toch een gevoel van rekken hebben gehad, moet ik bekennen dat ik de film dit keer in delen heb gezien omdat de aandacht bleef slippen.
Martin Freeman kan zijn eigen gezicht niet weg-acteren, maar tegen alle verwachtingen in blijkt dit ook niet nodig, want hij past perfect in de rol!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] American Fiction
BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro

Updates

Reacties

Forum