FilmCentrum

Registreren

Jumanji

Jumanji
Waardering: 3,5 / 5
13 stemmen

Jaar: 1995
Regie:
Joe Johnston
Cast:
Robin Williams
Jonathan Hyde
Kirsten Dunst
Genre: Avontuur / familie / fantasie
Lengte: 104 minuten
Première: 29 februari 1996
IMDb: 7.0 (343.788 stemmen)

Reacties (1)

Hagar
maandag 14 maart 2016 om 09:56
Waardering: 4 / 5

Met alle praat over een remake, begon ik zin te krijgen in het origineel.
Hoewel ik me kan voorstellen dat het tempo tegenwoordig te laag ligt, en het allemaal een beetje te braaf is, is dit wat mij betreft het prototype van een goede familiefilm.
Het verhaal is gewoon sterk. De uitwerking eveneens. De CGI…. Okee, wat minder. Knipoog
Het scenario is wat mij betreft erg sterk. De 4 hoofdpersonages hebben ieder hun eigen kleine verhaaltje, naast het grote verhaal. Alles krijgt ruimte, en er is spanning, mysterie en humor te over.
De acteurs lijken lol te hebben, en zetten gewoon goede performances neer. Ik ben met name fan van Bonnie Hunt in deze film. Haar hysterische buien zijn hilarisch.
Zoals gezegd is de CGI niet best. Wel is er gekozen voor een gestileerde stijl voor de dieren, wat toch het contrast een beetje benadrukt van 'echte wereld' en de wereld die uit het spel komt. Persoonlijk vind ik dat goed gedaan, hoewel het waarschijnlijk meer noodzaak is geweest, omdat men dieren nog niet goed realistisch in CGI kon krijgen, dan echte artistieke keuze. Maar het feit dat de aapjes stuk voor stuk amper schaduw lijken te hebben op hun lichaampjes is een teken dat realisme nog niet goed onder de knie was indertijd.
Toch kan ik daaroverheen kijken. Er is echter 1 puntje waar het toch wat mis gaat, en dat is het sentiment. Er is een subplot dat Robin Williams, door zijn 26 jarige verbanning naar de jungle van Afrika niet goed is met mensen, en vooral kinderen, en dat hij ondanks zijn afzondering na 26 jaar toch nog op zijn bruuske vader is gaan lijken. De scènes slaan een beetje dood, en voelen ongemakkelijk.
Nog een miniem puntje is dat er gehint wordt naar een vete tussen de jager en Wiliams' zijn personage. Niet dat dit niet goed uitgewerkt wordt, want het is adequaat, maar er had meer in gezeten, vind ik.
In elk geval heb ik ouderwets zitten genieten van deze film, die wat mij betreft ondanks zijn tekortkomingen een van de betere familiefilms is die ik ken. En hoewel ik dat 'familie' aspect zeer waardeer, hoop ik toch stiekem dat de remake wat meer enge dingen erin durft te stoppen. Het verhaal leent zich ervoor, en het mag best iets gedurfder.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] The Banshees of Inisherin
BIOSCOOP [Bioscoop] Avatar: The Way of Water
OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story

Updates

Reacties

Forum

A Man Called Otto