FilmCentrum

Registreren

The Little Mermaid

The Little Mermaid
Waardering: 4 / 5
12 stemmen

Alternatief: De Kleine Zeemeermin
Jaar: 1989
Regie:
Ron Clements
John Musker
Cast:
Rene Auberjonois
Christopher Daniel Barnes
Jodi Benson
Genre: Animatie / familie / fantasie
Lengte: 83 minuten
Première: 21 december 1990
IMDb: 7.6 (245.889 stemmen)
Distributeur: Walt Disney Studio Motion Pictures

Reacties (4)

Margo
zaterdag 12 november 2011 om 15:52
Waardering: 4 / 5

Hahaha, bij 'films gezien' kan ik de bron niet invullen: videoband Tong

Tomhamoen
zaterdag 12 november 2011 om 18:31
Waardering: 3 / 5

Hahaha. Ik mis trouwens ook BetaMax en CDi Tong.

EdwinBeek
zondag 26 juni 2016 om 14:30
Waardering: 4.5 / 5

M'n tweede bioscoopfilm ooit. Jaren later vind ik de film nog altijd zeer sterk.

De film kent een prachtige introductiescene die je langzaam de onderwaterwereld intrekt. Een sterke score van Menken en ijzersterke teksten van liedjesschrijver Ashman. Incl. het meest zwartgallige Disney-lied ooit: "Les Poissons" gezongen door de Franse kok.

Dan hebben we nog de intrigerende animatie van slechterik Ursula, in combinatie met die fantastisch diepe stem van Pat Caroll; het is voor mij één van Disney's beste slechterikken. Dreigend en entertaining tegelijk. Haar gluiperige handlangers, de sidderalen met hun perfecte animatie en stem, scoren eveneens hoog op mijn griezelheidsmeter. De aardige personages Ariel, Triton en Sebastiaan blinken voor mij uit in mix van stem en animatie. Perfecte characters. Het ritme van deze film loopt ook als een trein. Het ding is voorbij voor je het weet.

En vooruit, nog wat minpunten. De achtergrondstijl scoort niet hoog bij me. Lay-outs zijn vaak kaal en leeg. De personages zijn nogal eens off-model. De clean-up afdeling had duidelijk nog moeite met het doorvoeren van één consistent ontwerp voor elk personage.

Een kanttekening. Het valt op dat deze film pittige kost is voor jongere kinderen. Zeker Ursula is gekruid met horror aandoende elementen wanneer haar hekserij serieuze vormen aanneemt. Love it! Als kind al. Het laat maar weer zien hoe veilig Disney het vandaag de dag speelt.

"We would be untruthful, insincere, and saccharine if we tried to pretend there were no shadows. You are not doing a child a favor by trying to shield him from reality. The important thing is to teach a child that good can always triumph over evil."

"I do not make films primarily for children. I make them for the child in all of us, whether we be six or sixty."


Walt Disney.

Hagar
zondag 6 november 2016 om 17:03
Waardering: 4 / 5

Alles wat Edwin hierboven schrijft valt destemeer op als je de film op het (semi) grote doek ziet, vooral als het publiek vooral bestaat uit meisjes van 10 jaar en jonger, waarvan sommige zelfs in prinsessesjurken op komen dagen. Knipoog
De off model characters en lege achtergronden zijn duidelijker dan ooit.
Ook moge er gezegd worden dat Ursula's 'dialoguing' scenes de kleintjes aan het praten maakte. Saai, dus. Hoe kleiner hoe meer. Iets oudere 'prinsessen' waren er al meer gefascineerd door.
Maar de humor werkt als een trein, en daar doet de leeftijd niets aan af.
Meer dan ooit was ik gefascineerd door de verandering van Ariel als ze haar stem kwijt raakt. Haar animatie wordt NOG levendiger, en het personage daarmee NOG charmanter.
Maar bovenal was het doodstil toen de grote climax eenmaal losbarstte, en de reacties bij het gelukkige einde erg leuk om te zien. Wonderbaarlijk, de magische uitwerking die dit soort films op kinderen hebben....

Het moge duidelijk zijn dat ik de film zag met het beoogde publiek: kinderen. En daarmee dus bijna automatisch de Nederlandse versie. Vond ik niet erg, ik ben daar zelf ook mee opgegroeid, en prefereer vele van de Nederlandse stemmen boven de Engelse. Maar daarom dus een extra pluim voor deze fantastische Nederlandse versie!!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Judas and the Black Messiah
OSCARS [Oscars] Nomadland
OSCARS [Oscars] Minari
OSCARS [Oscars] Sound of Metal

Updates

Reacties

Forum

I Care a Lot