FilmCentrum

Registreren

Amistad

Amistad
Waardering: 3.5 / 5
1 stem

Jaar: 1997
Regie:
Steven Spielberg
Cast:
Morgan Freeman
Nigel Hawthorne
Anthony Hopkins
Genre: Drama / geschiedenis / mysterie
Lengte: 155 minuten
Première: 5 maart 1998
IMDb: 7.3 (73.733 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
woensdag 2 juli 2014 om 23:17
Waardering: 3.5 / 5

Na de drukte rondom "12 Years a Slave" zou je bijna vergeten dat niemand minder dan Spielberg ook al eens een poging heeft gedaan de wreedheden van de slavernij te tonen.

1839. Een groep Afrikaanse slaven ontsnapt aan hun kidnappers en stranden op Amerikaanse bodem. Gelukkig voor hen in het Noorden, zodat een proces over wie hen wettelijk bezit, mogelijk is. Iets wat in het Zuiden nooit gelukt zou zijn.

Hoewel het de emotionele hoogte van een "Schindler's List" nooit bereikt is dit mijns inziens een zeer degelijke prent die vakmanschap uitstraalt. Mooie beelden, ritmisch verhaal en een exotische score van vaste componist Williams.

Minpunt was dat het merendeel van de film zich afspeelt in een rechtbank. Ik had graag meer gezien van de slavenhandel in het algemeen. Zoals de gruwelijke montage van slechts enkele minuten, waarin het leven op een slavenschip getoond wordt of hoe de ene Afrikaanse stam de andere stam als slaven verkoopt voor een tiental geweren en wat spiegels en kralen. Misschien was de tijd nog niet rijp voor meer van dit soort geschiedenis, maar de juiste impact had het zeker.

Acteurs zijn degelijk. Djimon Hounsou (Maximus's zwarte vriend uit Gladiator) staat er als chef van de Afrikanen. Leuk om Matthew McConaughey in één van zijn vroegere rollen te zien. Dit is tevens de eerste film waarin ik Morgan Freeman verdwaald zie rondlopen. De man krijgt weinig te doen en werkt op de zenuwen door z'n constante aanwezigheid zonder ook maar een woord te hoeven zeggen. Verspilling. Hopkins mag zijn talent wél tonen en laat in de laatste paar minuten weer eens zien wat acteren is in een prachtige monoloog.

Een wat ondergesneeuwde prent in Spielberg's rijke oevre en de moeite waard eens gezien te hebben.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Judas and the Black Messiah
OSCARS [Oscars] Nomadland
OSCARS [Oscars] Minari
OSCARS [Oscars] Sound of Metal

Updates

Reacties

Forum

I Care a Lot