FilmCentrum

Registreren

Mulan

Mulan
Waardering: 3,5 / 5
13 stemmen

Jaar: 1998
Regie:
Tony Bancroft
Barry Cook
Cast:
Miguel Ferrer
Harvey Fierstein
Freda Foh Shen
Genre: Animatie / avontuur / drama
Lengte: 88 minuten
Première: 3 december 1998
IMDb: 7.6 (287.777 stemmen)

Reacties (2)

Hagar
vrijdag 9 oktober 2015 om 12:21
Waardering: 4 / 5

Mulan is zo'n film die me iedere keer dat ik hem zie weer positief verrast, en daarna in mijn geheugen weer minder gemaakt wordt.
Dat ligt vooral aan de ietwat saaie character design keuzes, het missen van echt volledig geslaagd entertaining personages en de reputatie van Eddie Murphy.
Bij het kijken van deze film blijkt hoe onwaar deze aannames zijn. Het character design, hoe simpel ook, werkt vooral in personages als Mulan zelf, draakje Mushu en slechterik Shan Yu.
Eddie Murphy is op zijn grappigst, en ik heb voor het eerst in tijden hardop zitten lachen om de goede man.
Het blijft wel waar dat er geen uitspringende personages zijn die de film een beetje extra jus geven. Murphy's Mushu is de uitzondering, maar de grappig bedoelde kameraden van Mulan in het leger komen soms wat geforceerd over.
De slechterik heeft geen achtergrondverhaal, wat hem saai maakt, ondanks een fijn character design en indrukwekkend dreigende stem.
De film raakt gelukkig de gevoelige snaren op de juiste manier. Ook weet het dramatiek (die best ver gaat!) perfect af te wisselen met slapstick humor (waarin ze ook best doorslaan! Hoe beide elementen samen kunnen werken is me een raadsel, maar werken doet het.).
Ook zit er dankzij de art direction wat oogstrelende shots tussen.
Al met al, ondanks wat kleine minpuntjes is het iedere keer weer een verrassend fijne film!

EdwinBeek
zondag 11 oktober 2015 om 19:24
Waardering: 4 / 5

Ik was even vergeten dat Mulan gewoon een zéér degelijke animatiefilm is.

Voor mij zit het beste stuk aan het begin. De opbouw die leidt tot de keuze van Mulan om het leger in te gaan is zeer goed uitgewerkt en raakt doel op emotioneel vlak.

Daarna wisselen scenes van pure kolder en serieuze inhoud elkaar af. En dat voelt soms niet als één film. Iets meer balans had de film goed gedaan. Verder is de slechterik erg ééndimensionaal zonder enige amusementswaarde.

Technisch is de prent alles wat je van een jaren '90 Disney mag verwachten. Uitstekende animatie uitgevoerd in prachtige clean-up. Over de spaarzame art-stijl kun je discussiëren. Ik vond het in ieder geval verfrissend om een economische stijl z'n werk te zien doen. Geen lijn teveel en zonder de gebruikelijke Disney-franje. De strijd tegen de hunnen in de witte sneeuw is hier een prachtig voorbeeld van. Het noodzakelijke stond er en stevig ook! Wat eveneens stevig op z'n poten staat is de fantastische score van Jerry Goldsmith. De liedjes blijven minder hangen...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga