FilmCentrum

Registreren

The Color Purple

The Color Purple
Waardering: 4 / 5
8 stemmen

Jaar: 1985
Regie:
Steven Spielberg
Cast:
Danny Glover
Whoopi Goldberg
Margaret Avery
Genre: Drama
Lengte: 154 minuten
Première: 10 september 1986
IMDb: 7.8 (81.630 stemmen)
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst Discriminatie

Reacties (1)

EdwinBeek
maandag 11 juli 2016 om 12:35
Waardering: 4 / 5

Het EYE in A'dam geeft deze zomer een overzicht van Spielberg's films. Verschillende klassiekers zijn terug te zien op het witte doek. Ik pak mijn kans.

Er is ongetwijfeld een originele release-print gebruikt voor deze screening, want het sneeuwde zwarte vlokken in het zonnige Amerikaanse Zuiden. Mono-geluid vulde de zaal met een constant zachte ruis. Alsof je een oude LP opzet. Irritant? Toegegeven; het is weer even wennen maar went daarna snel. "The Color Purple" heeft genoeg in huis om prehistorische projectie-methodes te doen vergeten.

Hoewel Spielberg een ster is in visueel vertellen, (hij laat personages niet teveel kletsen, maar laat ZIEN wat ze te vertellen hebben), moet ik toch ook constateren dat hij zeker in zijn beginjaren weinig subtiel is. Soms belegen dialoog en score met visualisaties die de boodschap herhaaldelijk in de kijker RAMMEN. Een dik aangezette Indiana Jones-film zit deze manier van filmen als gegoten. Voor drama zoals "The Color Purple" mocht het voor mij wat genuanceerder.

En toch zorgt juist DEZE manier van shots componeren voor scenes die zich in je geheugen gaan nestelen. Het kijkt heerlijk weg. Zeker met deze voortreffelijke cast. Goldberg is perfect in haar eerste rol als de schuwe Celie. Glover ga je haten. Zelfs de performance van Oprah Winfrey is te prijzen, hoewel aan het eind weinig subtiel meer. Hoogtepunt was voor mij het nummer dat Margaret Avery zingt voor Celie in de primitieve bar. Cinematografie, kleurgebruik, emotie, sfeer en muziek komen hier prachtig samen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Judas and the Black Messiah
OSCARS [Oscars] Nomadland
OSCARS [Oscars] Minari
OSCARS [Oscars] Sound of Metal

Updates

Reacties

Forum

I Care a Lot