FilmCentrum

Registreren

Back to the Future

Back to the Future
Waardering: 4 / 5
23 stemmen

Jaar: 1985
Regie:
Robert Zemeckis
Cast:
Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Lea Thompson
Genre: Actie / avontuur / komedie
Lengte: 117 minuten
Première: 12 december 1985
IMDb: 8.5 (1.181.892 stemmen)
IMDb Top 250: #30
Empire 500: #23
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 6 jaar Geweld

Reacties (6)

Ramon
vrijdag 20 augustus 2010 om 12:10
Waardering: 5 / 5

Héérlijke feel-good film met die typische jaren '80 uitstraling.

Andrew
zaterdag 21 augustus 2010 om 22:58
Waardering: 4,5 / 5

Een van de meest vermakelijkste films aller tijden. Deze film bevat humor, muziek, science fiction, nostalgie en humor (Glimlach)
Bovendien is deze film een uitdaging voor 'nitpickers' (mensen die zoeken naar foutjes in films); vanwege Zemeckis' hoge mate van perfectie zijn waarschijnlijk de enige (continuïteit)foutjes in de film te wijten aan het feit dat er scenes bij de eindmontage op de 'cutting room floor' zijn beland.

EdwinBeek
woensdag 2 oktober 2013 om 00:30
Waardering: 4 / 5

Moet met schaamrood op de kaken bekennen dat ik in deze tijdslijn 't ding nog nooit van begin tot eind had gezien. Tot 1 uur en 23 minuten geleden. Schande voor iemand die bijv. wél ooit "Twilight" en "Cry-Baby" heeft moeten doorstaan...

De vormgeving (die een tikkie B-film achtig aandeed met z'n Hill Valley-decor) en het acteerwerk zijn dik aangezet en passen hierdoor uitstekend bij het uitbundige verhaal. Het scenario kent leuke vondsten, al voelt het alsof het concept nog niet ten volle is benut. Heb me laten vertellen dat dit in deel 2 en 3 verder uitgebouwd wordt. (Nope, ook daarvan slechts fragmenten gezien)

Verder vond ik de opbouw van het scenario wat doorzichtig. Bijv. spoiler als moeders gaat uitleggen hoe zij papa heeft ontmoet of dat uit het niets ineens de dame met de collectebus voor herstel van de klokkentoren het beeld in huppelt, spoiler dan weet je al (ha...ha...) hoe laat 't is en deze info later in het verhaal van pas gaat komen.

Lloyd en Fox zijn een prima duo in deze vermakelijke, luchtige film!

Hagar
woensdag 2 oktober 2013 om 15:43
Waardering: 4,5 / 5

Uitstekende film, die ondanks de op zich staande kwaliteit bijna niets meer dan een opwarmertje is. Elke scene waarnaar in de andere films wordt gerefereerd voelt on-af, of anders gezegd, smaakt ontzettend naar meer! Bijna niet meer los van de rest te kijken, wat een nadeel kan zijn, maar zoals Edwin zegt, Lloyd en Fox samen hebben uitstekende chemie, en dat maakt het altijd weer prettig om naar te kijken!

Hagar
maandag 26 oktober 2015 om 08:57
Waardering: 4,5 / 5

Op DE datum waar deel 2 om draait zat ik in de bioscoop om zowel deel 1 als deel 2 te kijken.
Nu heb ikzelf de films meerdere keren gezien, maar de film zien in een grote en volle zaal, afgeladen met fans, geeft het geheel iets bijzonders! Ik bedoel, hoe vaak krijgt een film een enorm applaus bij het opkomen van het studio-logo?! Hoe vaak maak je mee dat sommige zinnen in de film volmondig meegesproken worden door het hele publiek? En hoe kan het dat, ondanks deze overduidelijke bekendheid met de film, er toch massaal uitgebreid gelachen en genoten wordt van deze film?
Het sfeertje voegt een hoop toe, en ik kan zonder twijfel zeggen dat ik nooit meer genoten heb van deze film dan op deze datum.
Grappig echter dat ik ondanks mijn bovenstaande review dit keer juist meer het gevoel had dat het bij deze ene had mogen blijven... Meer hierover in mijn deel 2 review.

Walter
vrijdag 11 augustus 2017 om 10:01
Waardering: 4 / 5

omdat Hagar - Hans voor vrienden - al jaren en jaren aan mijn hoofd zeurt, heb ik Back to the Future eens een kans gegeven. (of het verstandig is naar Hans' advies te luisteren is altijd weer een verrassing. Hans heeft films aangeraden waar ik niks mee kan - ik zal geen voorbeelden noemen - maar hij heeft me ook aan Groundhog Day geholpen, die toch ergens in mijn film top 5 staat.) de eerste tien minuten moest ik érg wennen aan de toon van de film. het is lang geleden dat ik een film heb gekeken die zo enorm over de top is (en dan moet je weten dat ik regelmatig Bollywood-films kijk). toen ik eenmaal gewend was, was het een heerlijke zit. Back to the Future is behoorlijk voorspelbaar, maar toch boeiend (en soms zelfs spannend) en het verhaal wordt lekker luchtig verteld (al ligt het tempo mij íets te laag en wordt de kijker dann und wann flink onderschat). ik ben benieuwd naar deel 2!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire