FilmCentrum

Registreren

The Big Lebowski

The Big Lebowski
Waardering: 4 / 5
21 stemmen

Jaar: 1998
Regie:
Joel Coen
Ethan Coen
Cast:
Jeff Bridges
John Goodman
Julianne Moore
Genre: Komedie / misdaad / mysterie
Lengte: 117 minuten
Première: 14 mei 1998
IMDb: 8.1 (798.927 stemmen)
IMDb Top 250: #203
Empire 500: #43
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik

Reacties (5)

Nohands
woensdag 3 februari 2010 om 09:14
Waardering: 3 / 5

Tja, een klassieker hé, heerlijke film met allemaal leuke personages.

Robert
zondag 1 mei 2011 om 17:45
Waardering: 3 / 5

Al een tijd niet gezien... binnenkort maar weer eens doen, een echte klassieker op het gebied van droge humor!

Ramon
zaterdag 9 maart 2013 om 16:39
Waardering: 5 / 5

De zoveelste keer dat ik hem heb gekeken, en dat heeft enkel weer bevestigd dat dit mijn favoriete komedie aller tijden is. De Coens zijn niet alleen heer en meester in het schrijven van dit soort dialogen en personages, ze hebben hier ook de ultieme cast verzameld om hun creaties vorm te geven.

De film is bovendien extreem quotable, en zoals het er nu naar uitziet zal ik nog héél vaak terugkeren naar dit hilarische verhaal rondom The Dude. I abide...

EdwinBeek
maandag 25 mei 2015 om 23:04
Waardering: 4,5 / 5

Ik was waarschijnlijk de enige op deze aardkloot die "The Big Lebowski" nog niet had gezien...

Ik heb dat maar eens rechtgezet. Gevolg: tranen van het lachen. Het verhaal is niet belangrijk en wordt dan ook vaak een idiote kant opgestuurd. Het gaat hier om de characters. Zowel de hoofd- als bijrollen zijn hilarisch. Met een speciale vermelding voor Philip Seymour Hoffman en z'n veelzijdigheid. Ook perfect gecast is John Goodman als ex-soldaat. Terwijl hij in de animatiewereld altijd wordt gecast als warm en gevoelig personage flikken de Coen broers het altijd weer om hem een gewelddadige rol aan te meten. En dan is er natuurlijk nog Jeff Bridges die helemaal op zijn plek is als "The Dude." Mister Cool himself. Na het zien van deze prent kan ik trouwens ook gelijk concluderen dat Paul Thomas Anderson wel héél veel 'leent' voor zijn pas uitgekomen "Inherent Vice."

Het verhaal wordt in- en uitgeleid door "The Stranger." Geen idee waarom. Niemand weet 't. Maar hij heeft een mooie vertelstem. Gelukkig maar. Voor een verteller...

Ramon
vrijdag 18 mei 2018 om 14:53
Waardering: 5 / 5

Dit is zeker niet de beste, maar voor mij zonder twijfel mijn favoriete film aller tijden. Volgens mijn filmdagboek heb ik hem sinds 2006 (toen ik begon met loggen) 13 keer gezien, maar afgelopen maandag was het een extra bijzondere ervaring: ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum heb ik eindelijk de kans gehad om hem in de bioscoop te zien.

Wat een heerlijke ervaring! De toon werd gezet door een aardige quiz die Cinemec/Pathé van tevoren laagdrempelig organiseerde en tijdens de film zelf werd duidelijk dat vrijwel iedereen in de zaal de film ook van voor tot achter goed kende. Het gezamenlijk wachten op de grappen die we allemaal uit ons hoofd konden oplepelen zorgde juist voor een extra dimensie. Genieten!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga