FilmCentrum

Registreren

The Shining

The Shining
Waardering: 4 / 5
20 stemmen

Jaar: 1980
Regie:
Stanley Kubrick
Cast:
Jack Nicholson
Shelley Duvall
Danny Lloyd
Genre: Drama / horror
Lengte: 144 minuten
Première: 30 oktober 1980
29 oktober 2020 (re-release)
IMDb: 8.4 (1.000.605 stemmen)
IMDb Top 250: #62
Empire 500: #52
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Angst
Jack Torrance neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer's block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy en zijn zoon Danny, die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny's visioenen worden verontrustender.

Trailer

Reacties (7)

Ramon
maandag 25 oktober 2010 om 17:30
Waardering: 4 / 5

Lang geleden al eens gezien, maar nu voor het eerst sinds ik het boek heb gelezen en dat maakt het toch wel anders. Nee, een film hoeft zeker niet een boek te volgen, maar het heeft me wel een beetje de ogen geopend qua vertelstructuur. Het boek zit wat dat betreft een stuk beter in elkaar.

Uiteraard, daar is ook veel meer ruimte voor diepgang, maar Jack wordt in de film wel erg snel "gek", zonder echte reden. Aan de andere kant zijn er ook nieuwe toevoegingen die bijzonder geslaagd zijn, dus het is zeker nog altijd een aanrader, maar ik zie nu wel in dat er wat dingen beter hadden kunnen zijn.

Robert
zaterdag 16 juli 2011 om 18:54
Waardering: 3,5 / 5

Inderdaad, het boek is beter. Ik vond de film eigenlijk tegenvallen, na alle lovende kritieken. Ik vond Shelley Duvall irritant en de gekheid van Jack kwam inderdaad wat uit de lucht vallen. Ondanks dat heb ik me toch prima vermaakt, en de muziek is natuurlijk om te smullen, de ideale horror soundtrack: 3 1/2 sterren.

EdwinBeek
maandag 8 juli 2013 om 23:38
Waardering: 5 / 5

Dit is spul waar nachtmerries van zijn gemaakt. Persoonlijk denk ik dat we hier met een meesterwerk te maken hebben. De eigen sfeer, muziek, camerawerk, geluid, Nicholson's overacting; het is allemaal intrigerend om naar te kijken. Scenes die je niet snel meer gaat vergeten spoiler (de lift, de tweeling, de vrouw in het bad) spoiler IJzersterke cinema.

Heb het boek ook gelezen en was niet onder de indruk. Het verschil voor mij: de film is multi-interpretabel terwijl het boek véél meer dingen uitsluit. De eerste legde ik na één leesbeurt weg. Naar de film blijf ik grijpen.

Kubrick geeft de kijker puzzelstukjes die redelijk in elkaar passen. Maar hoe je ook puzzelt, er is altijd één stukje dat net niet past. Het scenario uitvogelen is deel van de fun. Het is als het spoiler grote labyrinth waar Nicholson in verdwaald. ("The Overlook-maze" zoals op het toegangsbordje staat.) spoiler

Just for fun: check wat interpretaties op internet (Youtube bijv.) Je hoeft niet alles klakkeloos aan te nemen, maar ik verzeker je; de Shining is nooit meer hetzelfde.

Misschien zien we in de eerste paar kijkbeurten dingen over het hoofd in het Overlook Hotel...?

Ramon
dinsdag 9 juli 2013 om 12:13
Waardering: 4 / 5

@EdwinBeek: dat zeker! Een interessant gegeven vind ik ook altijd dat de plattegrond van het huis totaal niet past. In diverse scènes lijken gangen en deuren zich ergens anders te bevinden dan voorheen, wat bijdraagt aan de sfeer.

Wat de interpretaties betreft: ken je de documentaire Room 237? Zelf moet ik hem nog zien, maar het schijnt een bizar inkijkje te zijn in alle complottheorieën rondom The Shining.

EdwinBeek
dinsdag 9 juli 2013 om 19:25
Waardering: 5 / 5

Ah, geweldig! Thanks voor de link. Kende ik nog niet. Ga ik zeker kijken!

Walter
donderdag 6 augustus 2015 om 15:18
Waardering: 4,5 / 5

toen ik The Shining anderhalve maand geleden gezien had, heb ik-em op deze site 4,5 ster - dat is een 9 - gegeven. nu, anderhalve maand later dus, ben ik nog steeds bezig met de film. inmiddels heb ik zo'n 40 minuten van de docu Room 237 gezien en mijn fascinatie voor The Shining neemt alleen maar toe. ik moet de film gauw weer zien.

EdwinBeek
donderdag 6 augustus 2015 om 22:20
Waardering: 5 / 5

Ja, heb Room 237 intussen ook gezien en hoewel de theorieën me richting het einde iets teveel ontsporen, blijft het een interessante docu met leuke inzichten.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire