FilmCentrum

Registreren

Casablanca

Casablanca
Waardering: 4 / 5
10 stemmen

Jaar: 1942
Regie:
Michael Curtiz
Cast:
Humphrey Bogart
Ingrid Bergman
Paul Henreid
Genre: Drama / romantiek
Lengte: 102 minuten
Première: 31 juli 1947
IMDb: 8.5 (570.558 stemmen)
IMDb Top 250: #43
Empire 500: #18
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 6 jaar Geweld

Reacties (1)

EdwinBeek
dinsdag 9 mei 2017 om 22:04
Waardering: 4 / 5

Casablanca doet het nog altijd redelijk goed, met name door de onvoorspelbare characters, de scherpe dialogen, het strakke tempo, het onvoorspelbare einde en het ruwe-bolster-blanke-pit personage Rick, perfect gespeeld door de altijd melancholiek kijkende Bogart. Maar ook Claude Rains als corrupt Franse agent kijkt aangenaam weg. Evenals een gluiperige Peter Lorre of de duivelse Conrad Veidt als Duitse Majoor.

De grotere rollen worden gespeeld door een zeer internationale cast, maar in de kleinre rollen stikt het er van niet altijd overtuigende Europese accentjes, grotendeels gebracht door Amerikanen. Daar moet je tegen kunnen. Hetzelfde geldt voor de trucage-shots. Dit is een Casablanca dat volledig is opgetrokken in een Californische studio en ook steden als Parijs creëert men via oubollige projectieschermen. Wat mij betreft deel van de charme, maar vrees dat niet iedereen hier zo over denkt.

Overigens was het feit dat dit Tweede-Wereldoorlog-verhaal al in bioscopen verscheen terwijl de oorlog in het écht nog 3 jaar zou voortduren, best een gekke constatering toen ik de film keek.

Een leuke afsluiter na je kijkbeurt, met de film nog vers in het achterhoofd, is de Looney Tunes cartoon "Carrotblanca." De Tunes hebben zo hun eigen kijk op de prent. Leuke ode...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon

Updates

Reacties

Forum