FilmCentrum

Registreren

The Quick and the Dead

The Quick and the Dead
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Jaar: 1995
Regie:
Sam Raimi
Cast:
Sharon Stone
Gene Hackman
Russell Crowe
Genre: Actie / avontuur / western
Lengte: 107 minuten
Première: 6 juli 1995
IMDb: 6.5 (94.407 stemmen)

Reacties (4)

Hagar
maandag 21 maart 2016 om 10:32
Waardering: 4 / 5

Heerlijke film, waarvan de toon navigeert tussen nét over de top en best wel ver over de top.
De personages zijn overdreven, de bijpersonages erg 2-dimensionaal, en zouden niet misstaan in een Lucky Luke album.
Het verhaal is simpel: Een duelleer wedstrijd in een klein stadje. Hier komen natuurlijk bizarre personages op af, en de film maakt er dankbaar gebruik van.
Ster in de film is Gene Hackman, die een hele fijne rol neerzet (dezelfde als die hij eerder in Unforgiven speelde). Maar eigenlijk heeft ieder groot personage zijn sporen in deze film verdiend.
Geen serieuze western verwachten, ook geen dijenkletser, maar erg goed vermaak in een westernsetting!

EdwinBeek
zaterdag 2 april 2016 om 20:22
Waardering: 3,5 / 5

Lekker vlotte en visuele film. Camerawerk is wild en gedurfd. Het onderstreept het comic-achtige verhaal en zijn vrij eendimensionale karakters perfect.

Toch is er met de geloofwaardigheidsbalans iets mis. De film kan sequences lang qua gebeurtenissen als een redelijk normale en doorsnee western overkomen en ineens is daar dan zo'n way over de top-shot dat de wenkbrauwen doet fronsen. Zoals een ontzettend groot kogelgat dat in een hoofd geschoten wordt. Of een vers geschoten kogelgat in een lichaam waar de zon doorheen schijnt en je het gaatje in de geworpen schaduw op de grond ziet oplichten. Hoe visueel deze shots ook zijn; ze voelen enigszins misplaatst. Voor het verwachtingspatroon van de toeschouwer had het volgens mij dan beter geweest meer van dit soort shots te gebruiken, zodat je het publiek als het ware 'opleid' in je wilde, visuele taal en hen niet rauw overvalt door het maar één of twee keer te doen.

We zien hier een nog magere Russel Crowe, een piepjonge DiCaprio (nog voor zijn Titanic-reis) en een prachtige Sharon Stone in haar gloriedagen. Haar acteerwerk heb ik altijd discutabel gevonden, maar gelukkig stampt Gene Hackman op dat soort momenten robuust het beeld binnen om het acteerniveau weer wat op te schroeven.

Voor de trivia; wie van de drie huurmoordenaars uit de beginscene van Once Upon a Time in the West is hier in één shot te zien als doodgraver...?

Nohands
maandag 4 april 2016 om 23:46
Waardering: 4 / 5

Oudje maar in mijn ogen een klassieker. Een echte cowboy film met alles erop en eraan, goede actie en een steengoede cast! Deze week Jane got a gun 2015 gekeken staat hier nog niet op de site overigens. Maar die viel me toch wat tegen helaas, kreeg wel gelijk deze film weer in mijn gedachte om nog een keer te kijken voor de vijfde keer of zo Knipoog

Ramon
woensdag 6 april 2016 om 11:53
Waardering: 4 / 5

@Nohands: ik heb Jane Got a Gun hier toegevoegd (bedankt!): http://filmcentrum.nl/films/22135/jane-got-a-gun/

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire