FilmCentrum

Registreren

Blue Velvet

Blue Velvet
Waardering: 4 / 5
5 stemmen

Jaar: 1986
Regie:
David Lynch
Cast:
Isabella Rossellini
Kyle MacLachlan
Dennis Hopper
Genre: Misdaad / drama / mysterie
Lengte: 120 minuten
IMDb: 7.7 (197.740 stemmen)
Empire 500: #85

Reacties (1)

MRDammann
woensdag 22 februari 2017 om 09:49
Waardering: 4,5 / 5

Blue Velvet is mijn eerste Lynch. Ik zag weliswaar 4 jaar geleden Dune, maar ik was toen niet echt met films bezig en daarnaast vond ik die film behoorlijk vaag. Ik dacht toen een leuke scifi film te zien krijgen, maar de uitkomst bleek anders. Ook deze film weet je goed om de tuin te leiden.

Blue Velvet opent al heel sterk. De eerste scène is verontrustend en vreemd. In vergelijking met de rest van de film is deze scène echter eigenlijk heel normaal. De film wordt vreemder en raarder en dat zonder te ontsporen en dat is reuze knap.

Lynch weet een film te creëren die aan de ene heel vreemd is, maar aan de andere kant heel logisch is voor de wereld waarin het zich afspeelt. Op internet kwam ik een mooie quote tegen die de films van Lynch goed beschrijft: "een film van David Lynch is als het stappen in een droom van iemand anders". Zo voelt het ook, in eerste instantie is het behoorlijk vreemd, maar gaandeweg accepteer je dat je in een vreemde droom ben binnengestapt.

Het plot is een soort van detectiveverhaal, maar door de rare gebeurtenissen, de cinematografie en de mate van vertellen is het zoveel meer dan dat. Heel veel symboliek ook. Veel van wat in de film gebeurt begrijp ik (nog) niet, maar intrigerend is die zeker.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire