FilmCentrum

Registreren

The Name of the Rose

The Name of the Rose
Waardering: 4 / 5
5 stemmen

Alternatief: Der Name Der Rose
Jaar: 1986
Regie:
Jean-Jacques Annaud
Cast:
Sean Connery
Christian Slater
Helmut Qualtinger
Genre: Drama / mysterie / thriller
Lengte: 130 minuten
Première: 29 april 1987
IMDb: 7.7 (97.701 stemmen)

Reacties (3)

Walter
zaterdag 1 februari 2014 om 17:53
Waardering: 4 / 5

Sean Connery wordt door de abt van een klooster ingeschakeld om het overlijden van een van de monniken te onderzoeken. de abt meent dat de duivel het overlijden heeft veroorzaakt. Connery is daar niet van overtuigd en probeert middels de methode van deductie - bekend van die andere speurneus, Sherlock Holmes - helderheid te creëren. dat is nog niet zo eenvoudig, omdat verschillende individuen met uiteenlopende belangen proberen zijn onderzoek te dwarsbomen. hoewel het voor de kijker vrij snel duidelijk is dat Connery de klus wel zal klaren, blijft de film spannond tot het eind. The name of the rose is een sterke detective, die de liefhebber van het genre niet teleur zal stellen. het enige minpunt - en dat is dan ook meteen een flink minpunt, wat mij betreft - is dat de meeste monniken die het klooster bewonen karikaturen zijn, zowel qua karakter als qua uiterlijk.

Hagar
vrijdag 12 september 2014 om 15:31
Waardering: 3.5 / 5

Een goede, zij het traaaaaaage film. Niet eens zoals films in dit tijdperk traag zijn, maar er zijn veel personages die zeer bewust zeer traag spreken (de abt, bijvoorbeeld), waardoor scenes onnodig lang duren, en ook eigenlijk saai worden.
Het is een klein minpunt, want op de rest valt weinig op te merken... op de clue na.
spoiler Ik vond het TE toevallig dat de clue draaide om een boek dat eerder in de film 'toevallig' ter sprake gekomen is. NOG ongeloofwaardiger vind ik dat Connery op dat moment al zou weten waar het om zou draaien, wat wel de toevalligheid zou verklaren, maar dus de geloofwaardigheid aardig zou aantasten. spoiler
Het mag de pret niet drukken. Connery is eigenlijk altijd leuk om naar te kijken, hoewel het hem hier zeker niet lukt om het personage los te weken van de naam Sean Connery.
De karikaturen waar Walter zijn vraagtekens bij zet, heb ik van gesmuld. Wát een koppen! Met name Ron Perlman. Dat ze die vent nóg lelijker konder maken zou ik nooit hebben kunnen raden! Ook het personage dat hij speelt beviel me enorm!
Dus, vermakelijke film, die inderdaad een uitstekende detective film is.

EdwinBeek
donderdag 2 maart 2017 om 23:30
Waardering: 4.5 / 5

Een persoonlijke favoriet. De macabere sfeer van een Middeleeuwse abdij is prachtig gevangen hier en ook nog eens gekruid met een vleugje Indiana Jones. Bevolkt door de meest groteske koppen en gevuld met genoeg mysterie om de altijd sympathieke Connery ruim 2 uur bezig te houden. De spookachtige score van Horner gooit er weer een vracht aan ambiance bij. Perfect!

Een jonge Cristian Slater overtuigd. Evenals de gebochelde Perlman. Ook de abt vind ik een prachtige rol. Toegegeven, een langzame prater, maar qua intonatie en timing melkt hij elke zin uit tot de laatste druppel met vervreemdend effect.

Als Europese productie met internationale cast is er veel nasynchronisatie te bespeuren. Vaak redelijk netjes; maar hier en daar buiten de lijntjes en daar moet je tegen kunnen. Wél te hopen, anders ga je een fantastisch sfeervolle prent missen. En anders is er altijd nog het boek...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum