FilmCentrum

Registreren

A Man for All Seasons

A Man for All Seasons
Waardering: 3,5 / 5
3 stemmen

Jaar: 1966
Regie:
Fred Zinnemann
Cast:
Paul Scofield
Wendy Hiller
Leo McKern
Genre: Biografie / drama
Lengte: 120 minuten
IMDb: 7.7 (34.570 stemmen)
Empire 500: #106

Reacties (1)

EdwinBeek
zondag 24 mei 2015 om 23:38
Waardering: 3,5 / 5

Thomas More is een man die vasthoud aan principes. Tot in de finesse gespeeld door Paul Scofield. Met een rotsvast vertrouwen durft hij het zelfs op te nemen tegen een trotse koning. Mooie rol. De film lijkt slechts kleine onderwerpen aan te snijden, maar bevat stiekem veel grotere thema's...

Zoals zoveel producties uit de jaren '60 is dit verfilmd toneel en voegen de visuals weinig toe. Ik heb daar geen problemen mee indien dialoog en spel maar goed in elkaar steken. En dat is hier het geval. De bijrollen zijn mooi ingevuld door bijv. een hier 26-jarige John Hurt. Robert Shaw, die ik voornamelijk kende uit "The Sting" en "Jaws", laat hier zijn veelzijdigheid zien als de uitgelaten en iets te dik aangezette koning Henry VIII. En dan hebben we nog het korte, maar indrukwekkende optreden van Orson Welles als zieke kardinaal. Met z'n diepe stem, stevig acteren, enorme screen-presence en grootse gestalte pakt hij me altijd binnen een paar minuten volledig in.

Maar van alle toneelverfilmingen die ik tot nu toe gezien heb, is dit wel één van de meer afstandelijke. Dat zit 'm deels in het soort geschreven dialoog en personages. Ik kan me goed voorstellen dat de prent bij velen overkomt als eindeloos geouwehoer.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire