FilmCentrum

Registreren

Touch of Evil

Touch of Evil
Waardering: 3,5 / 5
9 stemmen

Jaar: 1958
Regie:
Orson Welles
Cast:
Charlton Heston
Janet Leigh
Orson Welles
Genre: Misdaad / film-noir / thriller
Lengte: 95 minuten
IMDb: 8.0 (104.310 stemmen)
Empire 500: #109

Reacties (1)

EdwinBeek
maandag 4 november 2013 om 23:23
Waardering: 4 / 5

Orson Welles weet hoe je een uitstekend verhaal visueel moet vertellen. Dit is zware kost voor een film uit '58; corruptie en moord rondom een stadje aan de Mexicaanse grens incl. drugs, (lesbische) groepsverkrachtingen en grafisch in beeldgebrachte moordpartijen waren niet alledaags voor de truttige jaren '50.

Maar met een persoonlijkheid als Welles krijg je nu eenmaal stevige cinema. Schaduwachtige cinematografie en cameravoering om van te smullen plus een intelligent, vlot scenario dat zéér spannende scenes bevat met merendeel goed geschreven personages.

Welles speelt tevens de hoofdrol en doet dit op theatrale wijze. Grotesk, maar steengoed. Hij vult en beheerst het scherm totaal met z'n zwaarlijvige politie-detective Hank Quinlan. Alle performances zijn iets aangezet en dat levert stevig (sommigen beweren misschien; gedateerd) spel op met Tamiroff's Uncle Joe als positieve (hetzij stereotype) uitschieter en Weaver's nachtbewaker als negatieve. Ook met de casting van Heston als Mexicaan had ik wat moeite...

Universal heeft flink geknipt in de film na de 1e slecht ontvangen preview-vertoning. Welles reageerde hierop met een memo van 58 kantjes met gewenste aanpassingen. Hier is nooit wat mee gedaan tot 1998 waarin men de aanwijzingen alsnog heeft opgevolgd. Dat is de versie die ik heb gezien.

Trouwens; altijd al de dame willen zien die de demoon uit "The Exorcist" (1973) heeft ingesproken...? Nóg een rede om deze film te kijken. Ook hier een griezel...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire