FilmCentrum

Registreren

Psycho

Psycho
Waardering: 4 / 5
17 stemmen

Jaar: 1960
Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Anthony Perkins
Vera Miles
John Gavin
Genre: Horror / thriller
Lengte: 109 minuten
Première: 23 december 1960
IMDb: 8.5 (668.195 stemmen)
IMDb Top 250: #32
Empire 500: #45
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst

Reacties (4)

GrayFox
vrijdag 26 februari 2010 om 20:39
Waardering: 4 / 5

Zeker voor zijn tijd echt een goede film, en zelfs nog best wel spannend ook!

Ramon
zaterdag 9 maart 2013 om 16:35
Waardering: 4,5 / 5

Nog altijd een sterke thriller van Hitchcock, met meerdere klassieke elementen die inmiddels iedereen kent. Ondanks het feit dat we tegenwoordig al weten wat er gebeurt in de douchescène en de meesten ook bekend zijn met de plottwist, blijft het verhaal erg sterk.

En btw: wat lijken Anthony Perkins en Andrew Garfield ontzettend veel op elkaar...

EdwinBeek
woensdag 25 maart 2015 om 21:33
Waardering: 4,5 / 5

Een komedie. Althans, zo zag Hitchcock het zelf (de komische trailer onderstreept dit). Na afloop van de film kan ik daar goed inkomen. Allereerst spoiler molt hij op de helft van de film het hoofdpersonage waarin wij als kijker al een klein uur geïnvesteerd hebben. spoiler Lachen. En ook het uitgangspunt van de film is redelijk belachelijk, maar heeft tegelijkertijd een macabere rand die nog steeds schuurt. Uitstekende balans.

Ik ben aardig op de hoogte van jaren '50 / '60 films en na mijn kijkbeurt sta ik nog steeds versteld welke gewaagde hoofdthema's hij erin heeft weten te stoppen voor die tijd. Ook een tijd waarin de gemiddelde bioscoopbezoeker nog weinig wist van psychologie. Dat verklaart de spoiler laatste scene met de psychiater spoiler. Het publiek had die uitleg toen nodig. Nu is de scene absoluut overbodig. De oplettende kijker kan al prima puzzelen met de stukjes die Hitchcock hem heeft gevoerd.

Speciale vermelding verdient Anthony Perkins. Ik ken de man alleen van deze rol en ik noem het perfecte casting. Als je de twist eenmaal kent is een tweede kijkbeurt zeker aan te raden om dan te concluderen dat spoiler hij zijn innerlijke strijd tot in de perfectie uitspeelt spoiler. Ook de actrice die z'n moeder speelt gooit hoge ogen met een prachtige close-up.

De prent heeft ondertussen vrij veel last van parodie-moeheid. De douche-scene en de violen werken bij sommigen nu denk ik onbedoeld op de lachspieren. Toch maar een kans geven, zou ik zeggen. Al is het maar om de moeder aller slashers te zien.

Hagar
donderdag 9 april 2015 om 17:57
Waardering: 3 / 5

Met een groeiende interesse in Hitchcock films, en een rotsvast vertrouwen dat films uit die tijd niet meer eng kunnen zijn, moest het er maar eens van komen dat ik Psycho een kans zou geven.
Ik had gelijk…. Eng is het gewoon niet meer. De climaxscene deed me zelfs in lachen uitbarsten, ook al zag ik het van mijlenver aankomen.
Toch heeft de film interessante punten! Zo vond ik de gimmick dat je soms de conversaties volgt die een personage in zijn of haar hoofd aan het voorstellen is erg verfrissend, en ook herkenbaar! Maar wie zou eraan gedacht hebben het daadwerkelijk in beeld te brengen?
Ook zet het verhaal je hier en daar op het verkeerde been. Ik meende te weten wat de clue zou zijn, en ik kreeg gelijk, maar ben meerdere malen aan het twijfelen gebracht.
Al met al best een interessante film, hoewel tegenwoordig waarschijnlijk meer als stukje filmgeschiedenis dan stukje entertainment.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga