FilmCentrum

Registreren

Spoorloos

Spoorloos
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Alternatief: The Vanishing
Jaar: 1988
Regie:
George Sluizer
Cast:
Bernard-Pierre Donnadieu
Gene Bervoets
Johanna ter Steege
Genre: Misdaad / drama / horror
Lengte: 107 minuten
Première: 27 oktober 1988
IMDb: 7.7 (33.274 stemmen)

Reacties (2)

Ramon
zaterdag 27 oktober 2012 om 15:43
Waardering: 4.5 / 5

Zeer sterkte thriller van eigen bodem, die in het buitenland bekend staat als één van de beste Nederlandse films. Iedereen weet waarschijnlijk al wat de "plottwist" is, maar toch is het een spannende productie die na 25 jaar met recht nog altijd bekend is.

EdwinBeek
donderdag 20 augustus 2020 om 09:58
Waardering: 4 / 5

Tja, deze film spookt langer door mijn hoofd dan ik op voorhand had gedacht. Vooral door de dreun aan het eind. Gebaseerd op het boek van Tim Krabbé "Het Gouden Ei" verhaalt deze film over een invoelbare situatie; dat tijdens een korte stop op een Frans drukbevolkt benzinestation je partner ineens verdwenen is.

Dit is een film waarbij de ene zegt dat er 'geen klap' gebeurd, terwijl de ander voortdurend de onderhuidse spanning voelt. De dader is al vroeg bekend, waardoor de film zich eerder richt op het psychologisch spel tussen dader en slachtoffer. Ik vond de film hierdoor intrigerender. Beter dan verzanden in de zoveelste whodunit.
De cast is wisselend. Zo ook de taal; Vlaams, Frans, Engels en Hollands. Fransman Bernard-Pierre Donnadieu is indrukwekkend. Maar ook Gene Bervoets volstaat ruimschoots. Johanna ter Steege twijfel ik meer over. Ze speelt een openhartige, extroverte Hollandse meid, en dat kan overkomen als over-acting. Kubrick was na zijn kijkbeurt onder de indruk van de film en in het bijzonder van haar. Hoewel ik Kubrick nu niet de beste graadmeter vindt voor 'naturel' acteerwerk...
Ondanks het wisselende acteerwerk een aanrader. Het tijdsbeeld van de late jaren '80 in vakantieland Frankrijk en een somber Holland en België, deed voor mij de kijkvreugde nog verhogen. Maar dat einde...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum