FilmCentrum

Registreren

The Pianist

The Pianist
Waardering: 4 / 5
19 stemmen

Jaar: 2002
Regie:
Roman Polanski
Cast:
Adrien Brody
Thomas Kretschmann
Frank Finlay
Genre: Biografie / drama / oorlog
Lengte: 150 minuten
Première: 28 november 2002
IMDb: 8.5 (827.948 stemmen)
IMDb Top 250: #33
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst Discriminatie

Reacties (2)

GrayFox
zaterdag 20 november 2010 om 21:15
Waardering: 3,5 / 5

Goede film die de tragedie van de tweede wereldoorlog goed laat zien. Steeds als je denkt dat het allemaal niet erger kan, gaat er nog een schepje bovenop. Echter wel een beetje overrated, imo.

EdwinBeek
vrijdag 10 oktober 2014 om 21:28
Waardering: 4 / 5

Na lang uitstellen eindelijk eens kunnen kijken.

Beklijvende sfeer, goeie cast, strakke regie en tot op tweederde van de film een zeer interessant verhaal. De film heeft slechts één groot probleem; hij is gemaakt na "Schindler's List."

Aangezien beide films grotendeels dezelfde materie behandelen valt dat mijns inziens nadelig uit voor Polanski's pianist. Spielberg maakt meer indruk. Terwijl ik denk dat Polanski's film 'eerlijker' is. Zijn pianist is geen held en is bezig met overleven. Hij onderneemt zelf niets tegen de Nazi's in de vorm van opstand o.i.d. Zoals de meesten in die tijd. De regisseur toont de simpele feiten en niets meer. Ik denk het verschil tussen een Europese productie en een Amerikaanse.

De regisseur heeft zelf met zijn familie in Nazi-bezet Polen gewoond en in zijn film volgen we ook één gezin door de oorlog heen waardoor Polanski alles kleiner en meer theater-achtig aanpakt.

Zijn beelden zijn statischer en doen denken aan een beveiligingscamera. Er staat me een shot bij van een Poolse straat waar in slakkengang een tank het beeld in komt rijden. Het ding sukkelt lekker door, staat stil en neemt alle tijd goed te mikken waarna plots een oorverdovende knal een hele gevelrij wegblaast. De manier van filmen heeft zoiets stompzinnigs dat het bijna komedie is. Waarschijnlijk exact wat de regisseur wil zeggen; hoe stompzinnig zo'n oorlog.

Veel beelden en situaties waren mij al bekend en zijn dus minder indrukwekkend dan ze hadden moeten zijn. Maar nog altijd een goede film...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga