FilmCentrum

Registreren

My Neighbour Totoro

My Neighbour Totoro
Waardering: 4 / 5
9 stemmen

Jaar: 1988
Regie:
Hayao Miyazaki
Cast:
Noriko Hidaka
Chika Sakamoto
Shigesato Itoi
Genre: Animatie / avontuur / familie
Lengte: 86 minuten
IMDb: 8.1 (334.082 stemmen)
IMDb Top 250: #172
Empire 500: #275

Reacties (6)

GrayFox
zaterdag 4 december 2010 om 22:30
Waardering: 4,5 / 5

Kawaii!!! (4,5 sterren)

Ramon
zondag 5 december 2010 om 14:23
Waardering: 4,5 / 5

Echt een hele mooie film Glimlach De mogelijke dubbele betekenis die vaak op internet wordt bedoeld (hieronder in de spoiler) maakt het nog emotioneler, maar ook als dat niet klopt is dit één van de mooiste animatiefilms van Miyazaki.

spoiler Totoro zelf zou synoniem staan voor de dood spoiler

GrayFox
zondag 5 december 2010 om 17:14
Waardering: 4,5 / 5

Hmm dat had ik er inderdaad niet uitgehaald. Ik moet er even over nadenken wat dat dan precies betekent.

MRDammann
zondag 8 juli 2018 om 21:51
Waardering: 4 / 5

Wat was het een bijzondere ervaring om deze film in een volle zaal te zien. Deze zomer vertonen Kino in Rotterdam en Lab 111 allebei 16 Studio Ghibli films. Aangezien ik behoorlijk fan ben van die studio, ben ik naar de vertoning van deze film geweest. Het was een geweldige ervaring.

De film is goed, dat wist ik wel, maar de humor komt met zo'n grote zaal nog beter tot zijn recht. Hartverwarmende film.

Hagar
woensdag 29 januari 2020 om 12:41
Waardering: 4 / 5

Fijne en intrigerende Miyazaki film.
Ik vind de verhaalstructuur persoonlijk zwak. Er gebeurt bijna niets in de hele film, tot er in de derde akte nog een ietwat onnodig voorval gebeurt waardoor er nog gesproken kan worden van een spanningsboog.
Echter, het rare is dat dit weinig afneemt van de charme van de film. Emotioneel zit alles op de juiste plaats. De kinderen als hoofdpersonages voelen als ECHTE kinderen, meer dat dit vaak in Amerikaanse (of westerse) films het geval is. De mythische wezens in de film zijn charmant en spreken tot de verbeelding. En ook de opgeplakte poging tot spanning werkt in zekere zin.
Ik had veel plezier in deze film maar had nergens het gevoel dat ik naar een echt goede film zat te kijken. De vier sterren zit hem vooral in het fijne gevoel dat ik heb in het terugdenken aan de film. Kortom, de film doet iets heel goed voor mij, maar ik kan niet goed onder woorden brengen wat het precies is.

Ramons punt van 10 jaar geleden over de dubbele betekenis is mij geen moment opgevallen en vind ik ook nu ik erover nadenk niet van toepassing. Maar wat is er beter dan een film waarin ieder zijn eigen interpretatie kan leggen, terwijl het (bijna) iedereen vermaak bied?

EdwinBeek
donderdag 6 februari 2020 om 11:32
Waardering: 3,5 / 5

Ik vond dit vooral een fijne sfeerfilm. De film lijkt niet gedreven te worden door een groots plot, maar door kinderlijke verwondering en logica. Het is een beetje als "Alice in Wonderland" waarin je lekker van de ene kinderlijke fantasie in de ander rolt. Het mysterie van de makurokurosukes en totoros vult het grootste gedeelte van de film. Dit voltrekt zich in een kalm tempo. Had graag iets meer te weten willen komen over de moeder die in het ziekenhuis geneest van een hardnekkige ziekte. Maar Miyazaki lijkt daar niet voor te kiezen en besluit de film vanuit de ogen van de kinderen te beleven. En dat werkt, zeker in de laatste akte.

Toch blijf ik moeite hebben met de fantasie van Miyazaki. Totoro is gelukkig voor 80% mysterieus en aandoenlijk, maar wanneer die grote grijns met opengesperde ogen op z'n snuit verschijnt denk ik niet dat ik als kind voor deze psychopatische grimas gevallen was. Ik zal hier wel weer te maken heb met een westerse kijk op gebruikelijke uitdrukkingen en visuele taal uit de anime die bij mij schuurt. En waar ik echt van baal is dat constante geschreeuw van vooral de kleine Mei. Het is als nagels over een schoolbord. Dat theatrale stemmenwerk, ik kan er maar niet aan wennen...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga