FilmCentrum

Registreren

Poltergeist

Poltergeist
Waardering: 4 / 5
9 stemmen

Jaar: 1982
Regie:
Tobe Hooper
Cast:
Craig T. Nelson
JoBeth Williams
Beatrice Straight
Genre: Horror / thriller
Lengte: 114 minuten
Première: 26 augustus 1982
IMDb: 7.3 (141.091 stemmen)

Reacties (2)

Ramon
maandag 15 maart 2010 om 16:14
Waardering: 4 / 5

Maf om te zien hoe het verloop van deze film aan de ene kant ouderwets is, maar toch duidelijk veel soortgelijke films erna heeft geïnspireerd Glimlach En de kwaliteit van de special effects is bizar wisselend!

EdwinBeek
maandag 31 augustus 2020 om 23:58
Waardering: 4 / 5

Horror is een lastig genre. Als de film niet 'eng' genoeg (meer) is krijgt het al snel het predikaat 'slecht.' En dat is jammer. Want ik vind Poltergeist verre van een slechte film. Ja, de film is wat gedateerd, over-the-top en heeft last van spoiler twee eindes spoiler, maar verder zit het vol met die onmiskenbare Spielberg-ingrediënten; hij vermengd milde horror met familiewaarden, humor en verwondering voor het spokenrijk, geholpen door een prachtig klassieke soundtrack van Jerry Goldsmith.
Talloze dingen zijn later door andere films of series opgepikt; de hond spoiler die geesten eerder aanvoelt dan zijn baasje, elektronica en speelgoed dat op tilt slaat als spoken in huis de baas zijn. spoiler Het kind spoiler dat gevangen zit 'in het huis' maar die we slechts horen en niet meer zien, spoiler is een verhaallijn waar Stranger Things mee aan de haal is gegaan, wat Poltergeist op zijn beurt weer geleend heeft van de aflevering Little Girl Lost uit de TV-serie The Twilight Zone. In de jaren '60 ongetwijfeld verplichte kost voor de toen jeugdige Spielberg.
Gelukkig voegt hij ook nieuwe dingen toe aan de film en maakt het zich eigen, zoals de opvallende helderziende, gespeeld door de zeer kleine actrice Zelda Rubinstein. Zij heeft het stemgeluid van een kind, maar de haarscherpe geest en blik van een door de wol geverfde oude dame, die wel raad weet met stokoud spookgespuis. Prachtige rol.

Waarom staat er dan bovenaan de filmposter, die zo duidelijk het klassieke Spielberg-stempel draagt, de naam Tobe Hooper? Dit raadsel is bijna geheimzinniger dan de film zelf. Een Belgisch artikel denkt het antwoord gevonden te hebben: https://www.demorgen.be/nieuws/gerucht-lijkt-bevestigd-spielberg-regisseerde-horrorklassieker-poltergeist~bbd977b0/

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum